Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem ✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose ✓

21 oorzaken van een Slechte Adem op een rijtje!

Complete reeks van 21 oorzaken van stinkende adem

Dé hoofdaanstichter van slechte adem is tongplaque en valt onder de orale oorzaken. Gele of witte aanslag achter op de tong is in bijna alle gevallen dé boosdoener in een stinkende mondholte. Andere oorzaken komen minder vaak voor. Hieronder lees je ze állemaal. 

 

21 oorzaken van slechte adem.

Oorzaak nummer 1 bij jongeren: Gele of witte aanslag op de tong. 
Tongbeslag is in 90% van de gevallen dé grootste veroorzaker van slechte adem en meestal gemakkelijk weg te poetsen met de juiste tongschraper. Lees alle 21 oorzaken hieronder. 

 

 • 1: Wit Tongbeslag (85%). In nagenoeg alle situaties is witte of gele aanslag op de rug van de tong dé aanstichter van slechte adem. In de kuiltjes op het achterste deel bevindt zich een sediment van bacteriën die alles behalve een frisse adem uitstoten. Het is noodzakelijk de tong goed te zuiveren van deze stank veroorzakende tongplak met gebruikmaking van een tongschraper. Een gewaardeerde tongschraper die mondiaal veelvuldig wordt verkocht door zijn effectieve werking is Orabrush. Meer informatie over deze tongreiniger en tonggel vind je hier. Let op! Zelfs bij een lage, niet-noemenswaardige concentratie tongbeslag, kan de geur al afschrikwekkend zijn!

 • 2 Gekruid voedsel zoals bijvoorbeeld knoflook, uien en specerijen. Knoflook herbergt vele vitaminen en mineralen. Ongelukkigerwijze zorgt het evenzeer voor een beklagenswaardige geur uit de mond. Je kunt je tanden polijsten tot je erbij neervalt, de bouquet van knoflook blijft aanwezig. In knoflook zitten immers zwavelbevattende stukjes die worden vermorzelt gedurende de spijsvertering. Tijdens dit gebeuren komen er ondeugdelijke gassen vrij. Deze gassen worden in het bloed opgenomen en komen dus ook in je longen. Knoflookadem komt dientengevolge vanuit de longen. Dit kun je tegen doen tegen knoflookgeur!

 • 3: Uitdroging van de mond (Xerostomie) of hyposialie (hypo= te weinig, sialie = speeksel) heeft zeer veel verschillende oorzaken zoals stress, diabetes, schildklieraandoening of reuma, maar komt voornamelijk door het drinken van alcohol (mondwaters met alcohol idem) en koffie, en energiedranken. Ook het eten van vis en mondademhaling door verkoudheid draagt bij aan een droge mond. Bij een droge mond wordt er géén of te weinig speeksel aangemaakt. Speeksel heeft belangrijke functies zoals een antibacteriële protectie tegen infecties en het gebit. Speeksel behelst evenzo anti-microbiële eiwitten. Deze kleine organismen zorgen ervoor dat de ademkwaliteit op peil blijft. Als deze ontbreken zal een vieze ademgeur het gevolg zijn. Omdat ‘s nachts tijdens het slapen de speekselklieren op “on hold” staan, verklaart dit ook waarom vrijwel iedereen last heeft van een slechte adem in de ochtend.

 • 4: Zuivelproducten zoals kaas, melk, yoghurt en roomijs zorgen voor een vieze mondodeur. Door de ontmanteling van melkeiwitten die achter blijven in de mond komen er bacteriën los die wederom op je tong een plaats innemen en een slechte adem veroorzaken. Ook hierbij is het belangrijk om de witte aanslag te verwijderen met een tongborstel.

 • 5: Ontsteking van het tandvlees. Gingivitus wordt veroorzaakt door tandplak. Tandplak ontstaat door onvoldoende tongschrapen en tandenpoetsen. Deze schadelijke plaque is een sediment van speekseleiwitten en bacteriemassa. De combinatie “vreet” aan je tandvlees. Op het moment dat het tandvlees los van je tanden en kiezen begint te raken noemen we dit paradontitis. In de open pockets ontstaat nog meer tandplak en zal als gevolg stinkende gassen vrijgeven.

 • 6: Cariës. Mensen die veelvuldig worstelen met gaatjes hebben een verhoogde kans op een ondeugdelijke adem. Gaatjes tussen de kiezen veroorzaken zogenaamde pockets. In deze kiertjes circuleert extra tandplak. Hier kom je met de tandenborstel niet of nauwelijks bij. Bacteriën die vrij spel hebben zullen zwavelgassen openbaren die ontaarden in een onplezierige adem. Vermijd tandplak door uw tong te schrapen en de tanden te poetsen. Evenals een gebitsprothese met een slechte pasvorm zal voor een slechte adem zorgen.

 • 7: Ontsteking van het mondslijmvlies. Dit wordt ook wel stomatitis genoemd. Aften is vaak een symptoom hiervan. Dit kan onstaan door een slechte hygiëne van de mond, medicijngebruik, bacteriën of schimmels. Stomatitus leidt in veel gevallen tot slechte adem.

 • 8: Geneesmiddelen veroorzaken vaak een droge mond. Een droge mond is ideaal voor bacteriën. Normaal breekt speeksel bacteriën af. Als het speeksel ontbreekt hebben bacteriën vrij spel. Voorbeelden van medicijnen die een droge mond veroorzaken zijn : 1 ) De Antidepressiva, zoals clomipramine en lithiumzouten. 2 ) De antimycotica, zoals griseofulvine. 3) De antiretrovirale middelen, zoals indinavir. 4) Nitraten, zoals osorbidedinitraat en isosorbidemononitraat. 5) Jodium bevattende geneesmiddelen, zoals amiodaron en kaliumjodide. 6) De vitamine B-preparaten.  7) En nog diverse andere middelen, zoals dimethylsulfoxide, disulfiram, penicillamine en succimer kunnen mogelijkerwijs ook een onprettige adem teweeg brengen. Bron : ebu.artsennet.nl

 • 9: Dieet. Het volgen van een dieet kan een oorzaak zijn van onfrisse adem. Als je een programma volgt met zo weinig mogelijk koolhydraten kun je in een zogenaamde ketose komen. Ketogenese ontstaat wanneer de afbraak van suikers te weinig energie kan leveren aan het lichaam. Er wordt dan overgegaan tot vetverbranding. Een slechte adem ontstaat bij eenieder die een koolhydraatarm dieet volgt. Een slechte adem kan zich ook voordoen bij diëten op basis van shakes. Het eten van eiwitten is populair tijdens het diëten. Echter de eiwitten die achterblijven in de mond , meestal op de tong, worden afgebroken door het speeksel. Tijdens dit proces komt er een vieze adem vrij. Het schrapen van de tong met een tongschraper is hierbij belangrijk.

4 Oorzaken slechte adem vanuit de keel of neus

 

 

 • 1: Zenker divertikel. Deze aandoening komt maar zelden voor en meestal bij mensen na hun vijftigste levensjaar. De spieren van de slokdarm zijn verslapt waardoor er een soort zakje of uitstulping ontstaat. In dit zakje kunnen voedselresten blijven steken en na een tijdje gaat dit gisten en stinken.

 • 2: Ontstoken amandelen. Dit wordt ook wel tonsillitis, tonsilstenen of amandelstenen genoemd. Veel mensen hebben last van ontstoken of vergrote amandelen. Hierbij ontstaan er vergrote spleten in de amandelen (crypten) waarin bacteriën zich kunnen institueren. De eiwitten in het speeksel proberen de bacteriën af te breken en hierdoor komt er een erbarmelijke geur vrij. Lees hier alles over slechte adem amandelen.

 • 3: Keelontsteking oftewel Faryngitis. Een keelontsteking is infectieus. Dikwijls gaat dit gepaard met buikpijn, braken, rode huiduitslag en ook slechte adem kan het gevolg zijn van een keelinfectie. Een keelontsteking zit vaak in de amandelen. De amandelen stoten pus en dode witte bloedcellen af. Deze rottende cellen geven een proteïne-achtige geur af en veroorzaken logischerwijs slechte adem.

 • 4: Sinusitis is een chronische ontsteking van de neuspoliepen. Wat de meeste mensen niet weten is dat dit naast hoofdpijn ook een slechte adem veroorzaakt. Het slijm dat ontstaat door de ontsteking laat tevens een wit gele coating achter op de tong. Zoals eerder beschreven is tongaanslag dé veroorzaker van slechte adem. Blijf vooral tongschrapen als u last heeft van Sinusitis.

6 Oorzaken slechte adem vanuit de longen

 

 • 1: Stofwisselingsziekten waarbij onaangename ziekten in de bloedbaan circuleren en wordt uitgeademd via de longen (heet ook wel alveolaire gasuitwisseling). Trimethylaminuria is een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij trimethylaminuria niet goed wordt afgebroken. Als deze stof niet wordt vernietigd dan komt een lichaamsgeur vrij die lijkt op rotte vis. Deze lucht komt vrij via urine zweet en adem. Vanuit Longen – afvalstoffen komen door verschillende aandoeningen terecht in het bloed en zodoende wordt dit via de longen uitgeademd.

 • Vasten. Tijdens het vasten zorgen de ketonen voor een slechte adem. De ketonen ruiken naar aceton. Ketonen komen vrij bij de verbranding van lichaamsvet. Ook kan een droge mond de oorzaak van slechte adem zijn tijdens vasten.

 • Een nierziekte kan voor slechte adem zorgen. Je nierfilters werken onvoldoende en zijn beschadigd geraakt. Vaak gaat men over op nierdialyse, omdat er anders teveel afvalstoffen en vocht in het lichaam achter blijft. Afvalstoffen worden opgenomen in het bloed en kan uiteindelijk in de longen terecht komen. Vanuit de longen komt een slechte adem vrij.

 • Leveraandoening. Vieze ademgeur door een leveraandoening komt door een enzymstoornis. In de lever hoopt zich dimethylsulfide op in het bloed. Dat is een organische zwavelverbinding en deze komt uiteindelijk via de longen vrij.

 • Suikerziekte. Soms hebben mensen met suikerziekte last van een slechte adem. Vanwege het insulinetekort kan de glucose vaak zo slechte verwerkt worden dat het lichaam zich aanzet tot het verbranden van vet. Hierbij komen net als op dieet gaan, ketonen vrij. Aceton is een ketonen en ruikt onprettig.

 • Opstopping en obstipatie van de darmen. Wanneer uitwerpselen zich langdurig in de darm bevinden, zorgen de bacteriën van de darm voor een gistproces. Hierdoor komt teveel zwavelgas tot stand. Het zwavelgas zal via het darmschot in het bloed terecht komen en zal via de longen worden uitgeademd.

Oorzaken slechte adem vanuit de maag

 

 

 • Maagontsteking. Heet ook wel Gastritis. De veroorzaker is vrijwel altijd de bacterie Helicobacter pylori. Het maagslijmvlies is gaan ontsteken en dat brengt een vervelende geur met zich mee. Deze geur kan via de slokdarm naar buiten treden.

 • Een middenrifbreuk zorgt ervoor dat de afsluitende spier van de maag en de slokdarm minder goed sluit en daardoor komen er maaggassen via de slokdarm en vervolgens de mond naar buiten. Dit wordt ook wel een Sliding Hernia genoemd. Het middenrif scheidt de borst van de buik. Als de ruimte tussen de borst- en de buikholte wat wijder is geworden is er sprake van een middenrifbreuk.  Dit komt ontzettend vaak voor onder de bevolking en levert meestal naast een slechte adem en refluxen geen klachten op. Maar liefst veertig procent van de mensen ouder dan zestig jaar heeft een middenrifsbreuk.

 

Welke bacteriën dringen onze mond binnen?

Er positioneren zich 4 soorten bacteriën in onze mond. Dit zijn de volgende minuscule organismen:

 • Porphymonas gingivalis
 • Prevotella Intermedia
 • Fusobacterium nucleatum
 • Treponema denticola

Deze bacteriën extraheren aminozuren uit o.a. voedselresten, bloed, cellen en creviculaire vloeistof. Gedurende deze werkwijze komen er sulfides vrij. Dit zijn gassen die nogal heftig kunnen stinken. Deze sulfides heten ook wel vluchtige zwavelverbindingen.

 

Welke zwavelverbindingen / sulfides zijn er?

Er zijn drie soorten vluchtige zwavelverbindingen te onderscheiden.

 • Waterstofsulfide (geur vergelijkbaar van bedorven ei)
 • Methylmercaptaan (doordringende rotte kool)
 • Dimethylsulfide (vunzige zoetachtige geur) heeft vaak een andere oorzaak dan een orale oorzaak.

Lees ook de volgende onderwerpen over slechte adem