Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose✓

10 Tips tegen ontstoken tandvlees

10 Tips tegen ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees (gingivitis) ontstaat wanneer de mondverzorging onvoldoende is. Bij onvoldoende mondverzorging ontstaat tandplak en tandsteen, wat een bron van bacteriën vormt die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Behalve een slechte mondverzorging, zijn er nog andere factoren die de kans op ontstoken tandvlees kunnen vergroten, waaronder:
– een droge mond
– sommige tongbacteriën
– te hard poetsen
– zwangerschap
– gebruik van mondwater met alcohol
– lage weerstand
– verbranding
– beschadigingen door scherpe voorwerpen of tanden

Een lichte ontsteking is nog eenvoudig zelf te behandelen. Lees hieronder de 10 beste tips om ontstoken tandvlees tegen te gaan.

1. Foliumzuur
Foliumzuur is een stof die het herstel van beschadigd weefsel kan versnellen. Voor ontstoken tandvlees kan gebruik gemaakt worden van speciale gels die foliumzuur bevatten, zoals de Oxyfresh Super Relief Gel. Stip het ontstoken tandvlees aan met de gel en laat het twee minuten inwerken.

2. Poetsen met zachte borstel
Soms ontstaat ontstoken tandvlees simpelweg door te hard te poetsen. Wanneer er te hard gepoetst wordt, kan het tandvlees zwakker worden en hierdoor sneller ontstoken raken. Poets met een zachte tandenborstel om dit te voorkomen. Een aanrader is de Sensodyne Precision Soft.

3. Actief zuurstof en zink
Actief zuurstof en zink zijn stoffen die slechte bacteriën aanpakken en een genezende werking hebben op het tandvlees. Verschillende mondproducten bevatten toegevoegd actief zuurstof en zink. Zo is een mondwater met actief zuurstof aan te raden, in tegenstelling tot mondwater dat alcohol bevat. Ook tandpasta met zink en actief zuurstof is verkrijgbaar.

4. Flos, stook en gebruik ragers
Tandenborstels bereiken niet of nauwelijks de ruimtes tussen tanden, terwijl hier wel vuil kan ophopen. Door dagelijks een tandenstoker, rager en/of flosdraad te gebruiken, reinig je ook de zijkanten van je tanden. De kans op tandvleesontstekingen en gaatjes neemt hierdoor significant af.

Veel mensen vinden met name flossen te lastig en lang duren. Flossen wordt makkelijk gemaakt door de Comfort Clean Easy Reach. Het flosdraad staat gespannen in een Y-vormig figuurtje, zodat je zelf alleen nog maar het flosdraad tussen de tanden hoeft te brengen.

5. Ga een droge mond tegen
Een droge mond biedt sommige bacteriën de mogelijkheid om explosief te groeien. Het zijn juist deze bacteriën die schadelijk zijn en bovendien een vieze adem veroorzaken. Voorkom een droge mond door voldoende te drinken. Zeker weten dat je geen droge mond hebt doe je met een speciale mondgel, die de gehele mond hydrateert en de groei van schadelijke bacteriën tegengaat.

6. Stop met roken
Niet alleen veroorzaakt roken een vieze adem, het vergroot ook de kans op tandvleesontstekingen aanzienlijk. Sigarettenrook bevat stoffen die irriterend zijn voor het tandvlees en hierdoor kunnen leiden tot ontstekingen en bloedingen.

7. Reinig de tong
Een gezonde tong heeft een goede balans tussen verschillende bacteriën, maar bij veel mensen is de balans niet optimaal. Een witte of gele aanslag op de tong kan duiden op een verkeerde balans. De bacteriën die op de tong zitten kunnen ontstekingen veroorzaken. Reinig de tong met een speciale tongschraper, zoals de Orabrush. Deze borstel verwijdert overtollige aanslag en draagt bij aan een goede bacteriebalans op de tong.

8. Masseer het tandvlees
Het tandvlees wordt gezonder door het voorzichtig mee te poetsen. Nog beter is het om het tandvlees te masseren met een speciaal hulpmiddel, zoals de gum massager in het tandsteensetje van Profi. Door het tandvlees te masseren wordt de doorbloeding verbeterd, wat het herstel van wondjes en beschadigingen verbeterd.

9. Verwijder tandsteen
Tandsteen kan op den duur leiden tot een gaatje en ontstekingen. Je kunt tandsteen laten verwijderen door een mondhygiënist, maar ook beginnend tandsteen zelf verwijderen. Met het tandsteenhaakje van Profi verwijder je eenvoudig zelf een groot deel van het tandsteen. Het haakje is speciaal voor amateurs en dus volledig veilig om te gebruiken.

10. Professionele behandeling
Helaas kan het voorkomen dat de tandvleesontsteking zo ver is dat er professionele hulp nodig is. Het type behandeling hangt af van de ernst en oorzaak. Een intensieve reiniging wordt vrijwel altijd uitgevoerd. Soms moeten ontstekingsgevoelige holtes in het tandvlees gevuld worden. Dit wordt pocket reduction genoemd.