Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose✓

Amandelstenen Verwijderen? | In 1 Minuut Weg (Tip)

Amandelstenen verwijderen gaat zó!

amandelstenen-verwijderen

Last van amandelsteentjes en lijkt niets te helpen? Wanhoop niet, er zijn manieren die je binnen 1 minuut verlossen van dit vervelende ongemak.

Het is belangrijk om keelbrokjes zo snel mogelijk te verwijderen, omdat ze niet alleen de kans op een keelontsteking vergroten, maar vooral de kwaliteit van de adem flink verslechteren.

In dit artikel worden 5 effectieve adviezen uit de doeken gedaan waarmee je amandelsteentjes eenvoudig (zelf) kunt weghalen. Het resultaat is een frisse adem en schone amandelen.

Maar….

Voordat je deze tips toepast, zul je eerst moeten snappen hoe een amandelsteentje ontstaat en waarom uitgerekend JIJ de pineut bent. 

 

Wat zijn amandelstenen precies?

Amandelsteentjes zijn kleine brokjes van mondafval die spontaan uit de keel ploppen en in de mond of op de tong belanden. 

De harde stukjes komen uit de ‘kuiltjes’ van de amandelen en zijn opgebouwd uit afvalstoffen waaronder etensresten, bacteriën, slijm, tongaanslag, en epitheel (zoals wangslijmvlies). 

Amandelstenen zijn vaak wit- geel- of crèmekleurig en kunnen hard aanvoelen. Daarnaast ruiken ze zó onaangenaam dat je er een slechte adem van krijgt.

 

WAAROM HEB UITGEREKEND IK DEZE VIEZE KEELDINGEN?

Tonsil stones, de Amerikaanse benaming voor deze keelbrokjes, worden gesmeed in de plooien van de amandelen.

De amandelen (tonsillen) zijn een onderdeel van het lymfekliersysteem en hebben als doel het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers.

Vanwege haar kraterige structuur kunnen amandelen slechte bacteriën opvangen en onschadelijk maken. 

Jammergenoeg verandert de samenstelling van de amandelen als je ouder wordt. Al vanaf je 18e levensjaar verliezen de amandelen haar ‘jeugdigheid’. De tonsillen worden kleiner en rimpeliger. De amandelcrypten worden als gevolg daarvan slapper en dieper waardoor mondafval erin verstrikt raakt en niet meer weg kan.

Ook het regelmatig last hebben van keelontstekingen zorgt voor littekens in de amandelweefsels waardoor ze een ‘slobberige’ structuur krijgen.

En dat is nu exact het probleem. Diepe amandelcrypten zijn valkuilen voor alles wat er langs komt glijden. Eenmaal erin gegleden? Dan vergt het kennis en de juiste middelen om amandelsteentjes eruit te krijgen. Dit kan snel en veilig.

Het lichaam is niet altijd in staat haar amandelen schoon te houden. Zeker niet wanneer je ook last hebt van een droge mond. Als je geluk hebt ontsnapt er een soms een steentje tijdens het hoesten of niezen. Bij de meeste mensen gebeurt dit niet en is het noodzakelijk om tonsil stones zelf actief te bestrijden.

 

HEB JE WEL EENS AAN ZO’N BROKJE GEROKEN?

Dan is de vreselijke geur je vast niet ontgaan.

Hoewel keelstenen niet direct gevaarlijk zijn voor je gezondheid, kunnen ze wel een gevaar vormen voor je zelfvertrouwen én sociale leven. 

Het grootste probleem van ‘keelpitten’ is dat je ervan gaat mondstinken. Deze geur is zó intens dat je het bijna niet geheim kunt houden. 

Anäerobe bacteriën, de micro-organismen die een slechte adem veroorzaken, houden van plekjes in de mond waar zuurstof en speeksel niet goed bij kunnen komen, zoals de groeven in de keelamandelen.

Slechte-adem-bacteriën gebruiken eiwit en ijzer als energiebron. Deze stoffen worden onttrokken uit mondslijmvlies, bloed en etensresten (vermengd in de witte stukjes). 

Tijdens het verteren van deze eiwitten komen stinkende gassen vrij. Deze gassen vallen onder de VZV’s, oftewel volatiele zwavelverbindingen. In het bijzonder noemen we hydrogeensulfide, methylmercaptaan en dimethylsulfide. 

De geuren komen overeen met de stank die vrijkomt als eieren gaan rotten of vlees gaat ontbinden. Zo ruikt dit brokje dus ook.

Methylmercaptaan stinkt niet alleen, dit gas heeft tegelijkertijd een schadelijke uitwerking op de mondweefsels.

 

WAAROM  KAUWGOM NIET HELPT

Smints verhelpen deze vervelende lucht niet. Pepermuntjes en kauwgom hebben hooguit een maskerende werking voor 5 minuten. Daarna ruik je nog harder uit je mond. De achtergebleven suikers dragen immers bij aan de formatie van stinkbrokjes. Hoe je de geur op de juiste manier bestrijdt lees je verderop in dit artikel. 

Achterhaal eerst de oorzaak om er zeker van te zijn dat je de juiste wijze van bestrijden kiest.

 

6 FACTOREN DIE AMANDELSTENEN VEROORZAKEN 

Wat is de échte oorzaak van brokjes in je keel? Met alleen ‘geplooide’ amandelen heb je nog geen amandelsteentje. Er zijn veel meer componenten die een rol spelen in de opbouw van tonsil stones. De 5 belangrijkste boosdoeners op een rijtje:

 

 

OORZAAK 1: TE WEINIG SPEEKSELAANMAAK

In een droge mond (xerostomie) zijn bacteriën beter in staat om tonsil stones te produceren. Daarnaast droogt het afval in de amandelen sneller op, waardoor een hard brokje ontstaat. 

De mond wordt tegelijkertijd zuur als speeksel ontbreekt, wat ook een fijn milieu is voor slechte bacteriën. 

Waarom is speeksel zo belangrijk? Een flinke speekselvloed heeft een reinigende werking en kan de opbouw van stinksteentjes belemmeren. Daarnaast is speeksel in staat om de stank van een amandelsteentje om te zetten in een neutrale en ‘niet-ruikende’ geur. 

 

 

Hoe stimuleer je de speekselproductie?

 • Drink voldoende water 
 • Vraag je dokter om advies als medicijnen de oorzaak zijn.
 • Matig roken en het drinken van koffie en alcohol
 • Bevochtig de mond met een gel voor het slapen gaan (RaspBerry Hydrating gel)
 • Neem om de 2 uur een zuurstof-lozenge. (Tip: Dr. Katz Dry Mouth Lozenges) 
 • Vermijd commerciële (zure) mondwaters met alcohol en natrium lauryl sulfaat. 
 • Spoel met milde / speekselopwekkende mondwaters zoals Oxyd8 Dry Mouth Rinse, Xerostom of OxyFresh
 • Kauw op suikervrije kauwgom zoals Kaux of TheBreathCo Chewing gum

 

OORZAAK 2: NEUSSLIJM EN VERKOUDHEID

Als je een tonsilsteentje zou ontleden blijkt dat het voor een groot deel bestaat uit taai slijm dat vanuit de neusholte in de amandelpockets is geslopen. Neusslijm zit ook nog eens vol met proteïnen waar bacteriën dol op zijn. 

Niet altijd is het lichaam zelf in staat om slijmvorming tegen te gaan. Hierdoor blijft het verdikte speeksel regelmatig steken in de amandelcrypten. 

Om ervoor te zorgen dat bacteriën geen amandelsteentjes of vieze geuren kunnen produceren van neusslijm, kun je een aantal dingen ondernemen. 

 • Snuit regelmatig de neus. 
 • Druppel in beide neusgaten California Breath Nasal Sinus Drops. 
 • Maak gebruik van een neusdouche
 • Voorkom de kans op allergische reacties (zorg voor een pollenvrije leefomgeving) 

 

OORZAAK 3: EEN RUWE, WIT BESLAGEN TONG

Met name de achterkant van de tong bestaat uit oneffenheden. De weefsels zijn ruw, waardoor bacteriën hiertussen verstrengeld raken. Deze microben verplaatsen zich op den duur naar de keelamandelen. Hoe groter de hoeveelheid tongaanslag, hoe groter de kans op amandelstenen.

 

Orabrush tongschraper

Je kunt tongbacteriën eenvoudig verwijderen met een OraBrush en Liquigel. Het verschil tussen OraBrush en andere tongschrapers is dat OraBrush ook de binnenste weefsels goed schoonmaakt en zich niet alleen concentreert op de bovenkant van de tong. OraBrush is om die reden de best verkochte tongreiniger ter wereld.

Andere bewezen tongschrapers zijn Tung Brush, OxyFresh, Dentek en Take One. Tip: verkrijgbaar bij DeMondzorgZaak.nl

 

Speciale druppels voor de tong

Als de tong schoon is gepoetst kun je haar overdag beschermen tegen een nieuwe bacteriële invasie, door de tong te voorzien van speciale druppels. De California Breath Powerdrops Tongue bevat bestanddelen die zowel bacteriën buiten de deur houden als stinkende geuren ontmantelen.

Door het dagelijks zorgdragen voor een schone tong is een belangrijke bron van amandelstenen uitgeschakeld.

 

OORZAAK 4: ONDEUGDELIJKE MONDHYGIËNE

We noemen onvoldoende mondverzorging als mogelijke aanstichter van amandelstenen, maar dit is zeker niet de hoofdoorzaak. Mensen die immers veel aandacht besteden aan mondzorg kunnen net zo goed last hebben van stinkende brokjes. 

Toch helpt het niet mee als je te weinig poetst en flost. Bacteriën die onder het tandvlees en in tandplak leven kunnen zich voortbewegen richting de amandelgroeven en een onderdeel worden van een stinksteentje.

 

Mondwater kiezen met aandacht

Wees kritisch op het mondwater dat je gebruikt. Mondspoelingen maar ook tandpasta’s die schuimen en bijten geven je weliswaar het gevoel dat ze actief werken, maar zijn vaak niet effectief. 

Prikkende spoelingen irriteren de mondholte waardoor er piepkleine beschadigingen ontstaan in het epitheel. Dit trekt meer bacteriën aan wat de opbouw van amandelstenen bevordert.

Kies voor ‘prikvrije’ spoelmiddelen die bewezen hebben amandelstenen te voorkomen, zoals Oxyd8 en OxyFresh.

 

OORZAAK 5: HET NUTTIGEN VAN ZUIVELPRODUCTEN

Zie de amandelcrypte als een bakvorm waarin mondafval gegoten wordt. Met behulp van calcium kan het ‘beslag’ uitharden en uiteindelijk worden gemodelleerd tot een amandelsteentje.

Wanneer je dus veel zuivelproducten nuttigt, zoals yoghurt, melk, kaas en softijs, loop je een verhoogd risico op keelpitten.

Daarnaast zorgen eiwitten voor een nóg een slechtere adem. Melk en eigeel bevatten het aminozuur cysteïne, dat tijdens het verteringsproces een geur van rotte eieren achterlaat. Kaas bevat op haar beurt het aminozuur methionine dat een geur verspreidt die door Amerikanen ook wel “poo-breath” wordt genoemd.

Het is nu niet de bedoeling dat je geen zuivel meer eet, je hebt eiwit immers nodig. Je zou er wel voor kunnen zorgen dat je na het eten de keel goed reinigt met een bewezen (PH-neutraal) spoelmiddel op basis van sodiumchlorite en zink. Een van de beste keelwaters die amandelsteentjes losweken zijn OxyFresh of Oxyd8.

Steek de tong uit tijdens het gorgelen en laat het mondwater minstens 2 minuten lang goed langs de amandelcrypten glijden. 

 

OORZAAK 6: EEN ZURE MONDHOLTE

Het eten van noten en het drinken van koffie maakt de mond zuur. In een zure mond kunnen bacteriën een sterk ‘leger’ opbouwen waardoor het de reinigende invloed van speeksel kan overleven. 

Ook suikers zijn een heerlijke maaltijd voor bacteriën, wat de kans vergroot op de ontwikkeling van witte propjes in je keelamandelen. 

 

 

HOE KAN IK AMANDELSTENEN ZO SNEL MOGELIJK VERHELPEN?

Amandelstenen wegkrijgen kan op 4 manieren:

 1. Het gebruik van zogeheten ‘tonsilstone removal tools’ (amandelstenen verwijderset of kit).
 2. Het aanpassen van de leefstijl 
 3. Het gebruik van de juiste middelen die amandelsteentjes tegengaan
 4. Een operatie of laserbehandeling 

 

Alle 4 methodes worden hieronder beschreven.

MANIER 1: TONSILSTONE REMOVAL TOOLS – INSTRUMENTEN OM AMANDELSTENEN MEE WEG TE HALEN

We beschrijven eerst 5 instrumenten die hebben bewezen op een veilige manier amandelsteentjes uit de pockets te verwijderen. 

Het allerbelangrijkste is om niet met voorwerpen in de amandelen te prikken. Een tandenstoker of tandenborstel wordt afgeraden omdat de amandelweefsels kwetsbaar zijn en deze voorwerpen té scherp.

 • TonsilFresh Cupping Glass

Niet zomaar noemen we dit instrument als eerst. De TonsilFresh Cupping Glass is een soort stofuigertje voor je amandelen, waarmee amandelstenen opgezogen kunnen worden. 

Het grote pluspunt van dit product is dat het heel effectief werkt (wel eerst even oefenen) zónder dat je in de amandelen hoeft te porren.

Het helpt eveneens de weerstand te verbeteren en verkleint de kans op amandelontstekingen.

 • Monosyringe 412

Een andere mogelijkheid om tonsil stones te verwijderen is met behulp van (lichte) waterkracht. 

Elektrisch aangedreven monddouches kunnen beter vermeden worden. Elektrische waterflossers zijn erg agressief voor de ‘tere’ amandelen. Zelfs de laagste stand kan het weefsel al irriteren. 

Probeer daarom liever te werken met een Monosyringe 412. Dit is een kaakspuitje zonder naald die je kunt vullen met water of een mondspoeling. Breng het uiteinde naar de crypte toe en spray heel gericht de troep uit de amandelen. 

Omdat je zelf de kracht van de waterstraal bepaalt voorkom je niet alleen schade aan de weefsels, ook wordt de kans op een gag-reflex aanzienlijk kleiner.

 • AE Dental Tonsil Stone removal tool

De AE Dental Tonsil Stone removal is een instrument waarmee je heel precies te werk kan gaan. Het ‘gereedschap’ bestaat uit een houdertje met aan het uiteinde een kleine lus waarmee je doeltreffend amandelsteentjes kan verwijderen. 

 • TonsilFresh waterfloss 

Ook dit apparaat maakt gebruik van een waterstraal om de amandelen mee schoon te wassen.

Het verschil tussen deze waterflosser en een monosyringe412 is dat de TonsilFresh een groter waterreservoir bevat.

Beide flossers worden manueel aangedreven, wat de voorkeur heeft boven elektrische apparaten.

 • TonsilFresh amandelsteen verwijder kit 

De TonsilFresh Amandelsteen Verwijderkit bestaat uit een Monosyringe en een removal tool met Led licht.

Het heeft dezelfde werking als de AE Dental tool, echter zit in het uiteinde een fel lichtpunt waardoor je goed kunt ziet wat je doet en nog belangrijker; waar je moet zijn. 

 

MANIER 2: AANPASSEN VAN DE LEEFSTIJL

Het bewust rekening houden met wat je eet of drinkt kan meehelpen om van tonsil stones af te komen. Beperk het nuttigen van suikers en zuivel en probeer te matigen met gewoontes die de mond verdrogen zoals roken en alcohol drinken. 

 

MANIER 3: HET GEBRUIK VAN ANTI-TONSILSTONE MIDDELEN

De bacteriële kolonisatie en de groei van stinksteentjes kunnen worden afgeremd met specialistische verzorgingsproducten. 

Dit zijn middelen die meestal niet bij de drogist in de schappen liggen. Denk eerder aan apothekers en exclusieve mondzorgwebwinkels zoals de DeMondzorgzaak.nl

Enkele mondwaters zoals Oxyd8 en OxyFresh pakken de bacteriën aan die verantwoordelijk zijn voor de vorming van amandelstenen. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, hebben geen onplezierige neveneffecten en laten je mond achter met een frisse smaak en geur.

Dan zijn er nog middelen die monddroogheid tegengaan zoals TheBreathCo kauwgom, Oxyd8 Dry Mouth, Dr. Katz Dry Mouth Lozenges, RaspBerry Hydrating Gel en Xerostom. In een mond met een rijke speekselvloed kunnen tonsilsteentjes niet of nauwelijks voortleven.

Ook middelen die erop gericht zijn de tong schoon te maken kunnen worden ingezet om de productie van stinkende bolletjes te verminderen. 

Goed werkende schrapers zijn OraBrush, TungBrush en de Dentek tongschraper. Schrapen heeft extra effect als de tong eerst wordt voorzien van een ontsmettende tonggel zoals Xdent, Tung Gel en Take One TongueGel.

 

MANIER 4: HET ONDERGAAN VAN EEN OPERATIE  

Als voorgaande tips niet hebben geholpen dan kan een operatie het laatste redmiddel zijn.

Op 3 manieren kunnen tonsil stones chirurgisch verwijderd worden. Door middel van een lasertonsillectomie, de coblatie-methode of de klassieke tonsillectomie.

 • Lasertonsillectomie: Met behulp van een laserpen worden de crypten van de amandelen dichtgebrand. Het voordeel hiervan is dat het vuil niet meer in de crypten kan belanden. 

Toch zijn niet alle doktoren enthousiast over deze methode. Omdat er op andere plekken vaak nieuwe crypten aangroeien, komen de amandelsteentjes weer terug.

 • Coblatiemethode: Een nieuwe manier om de amandelen dicht te branden is de coblatietechniek. Hierbij worden de amandelen met een kleine soldeerbout dichtgebrand maar dan door middel van radiofrequente energie en niet met hitte. 

De voordelen hiervan zijn bewezen. De patiënt hoeft niet onder narcose, heeft minder napijn en kan meestal op de dag zelf naar huis. 

Omdat er bij coblatie geen gebruik wordt gemaakt van hitte, blijft het gezonde weefsel behouden en is een sneller herstel mogelijk. In Nederland wordt deze techniek in enkele ziekenhuizen toegepast maar dan voor neusschelp-verkleining waardoor hevig snurken verholpen zou kunnen worden. 

Het is niet bekend of coblatie in Nederland in de toekomst ook wordt toegepast op de tonsillen. In Amerika blijkt deze methode net als de gewone lasertechniek niet voor iedereen effectief. Er kunnen geen garanties worden gegeven dat amandelstenen niet terugkomen.

 • Tonsillectomie: De enige methode die écht werkt is het volledig verwijderen van de amandelen. Dit wordt ook wel de klassieke tonsillectomie genoemd. Er is een kans dat de amandelen teruggroeien, maar dit komt zelden voor. 

Er kunnen verschillende complicaties optreden na het ondergaan van een tonsillectomie. Nabloedingen en een paar weken lang hevige keelpijn zijn de meest voorkomende nadelen. 

Wanneer er alleen klachten zijn van de steentjes zelf, raden lang niet alle artsen raden een tonsillectomie aan. Vaak wordt dan aanbevolen een manier te vinden om de steentjesopbouw te onderdrukken door middel van verzorgingsmiddelen en tools om ze manueel te verwijderen. 

 

MANIER 5: MEDICIJNEN OF ANTIBIOTICA TEGEN AMANDELSTENEN

Er zijn medicijnen verkrijgbaar die mondbacteriën volledig uitroeien. Los van het feit of je dat moet willen (omdat een gezonde mond deze bacteriën nodig heeft) krijg je met behulp een antibioticakuur amandelstenen niet weg. En ook al zou het wel lukken, wat doe je als de kuur voorbij is?

 

KORTOM 

Om amandelstenen te verwijderen is een tonsillectomie de enige methode waarbij je zeker weet dat je er geen last meer van zult ondervinden. 

Toch is een operatie lang niet altijd de beste keuze. Artsen adviseren vaak eerst om een goede mondhygiëne toe te passen. In de meeste gevallen is dit meer dan voldoende om ervan af te komen.

Lees ook

Echt goede mondspoelingen hebben de volgende eigenschappen 

Dit zijn de 5 allerbeste tandpasta’s en waarom