Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose✓

Mondwater: Top10 Beste Mondspoelingen Uitgelicht (Tip)

MONDWATER TOP TIEN

mondwater

Wat zijn de 10 allerbeste mondwaters? Het is niet onverstandig om te weten waarmee je spoelt. Wist je namelijk dat de meeste mondwaters ingrediënten bevatten die juist een nadelig effect hebben op je mondgezondheid? 

Mogelijke gevolgen zijn bruine tanden, een zwarte tong, aften, uitdroging, irritaties, hoge bloeddruk en zelfs mondkanker. 

Om je te helpen kiezen met het juiste mondwater vind je hieronder een top tien overzicht met de beste en meest gebitsveilige mondspoelingen. 

 

1 OXYFRESH LEMON MINT POWER RINSE

OxyFresh Lemon Mint Power Rinse is op meerdere punten superieur ten opzichte van andere mondwaters. Daar waar andere mondspoelingen leunen op nare chemicaliën, maakt OxyFresh gebruik van het natuurlijke stofje OxyGene. OxyGene is een mondvriendelijk en veilig bestanddeel dat heeft bewezen alleen de schadelijke bacteriën aan te vallen en ondertussen de goede bacteriën mee te helpen aan het realiseren van een gezonde mond. 

Zo is OxyFresh een veilig middel waarmee je iedere dag de strijd wint van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor slechte adem, gaatjes, tandsteen, tongaanslag en vieze amandelen. Dit in tegenstelling tot andere mondwaters die met agressieve bestanddelen de gehele monflora uitroeien. Wil je je mondgezondheid upgraden naar het allerhoogste niveau? Go For OxyFresh! 

 

2 OXYD8 MILD MINT

Oxyd8 Mild Mint werkt op dezelfde manier als OxyFresh. Omdat OxyFresh ook gericht is op tandvleesontstekingen wint OxyFresh het net iets meer in populariteit. Oxyd8 is in Amerika uitgeroepen tot beste mondwater en is het ideale wapen tegen slechte adem, monddroogheid, gaatjes en tongbacteriën. 

In tegenstelling tot vele andere mondwaters boekt Oxyd8 ultieme resultaten zónder de mond te belasten met zure, mondonvriendelijke en irriterende stofjes. Spoelen met Oxyd8 zorgt voor een speekselrijke, frisse en zuurstofrijke omgeving waarin de mondweefsels en tanden zich prettig voelen en enzymen kunnen werken aan een gezonde adem en sterk tandvlees.

 

3 OXYFRESH PATENTED ZINC

Kaasadem, knoflookadem of stinkende adem? Adem gerust, met OxyFresh Patented Zinc tackle je stinkende geuren direct. Deze versie van OxyFresh bevat zinklactaat en OxyGene en heeft met deze formule miljoenen mensen ter wereld van slechte adem afgeholpen.

Net als de andere spoelingen van OxyFresh is Patented Zinc pH-neutraal en vrij van alcohol, natrium lauryl sulfaat, kleurstof, sacharine, triclosan en chloorhexidine. 

 

4 XEROSTOM

Xerostom mondwater richt zich op mensen die last hebben van een droge mond. Het product gebruikt betaine, olijfolie en xylitol om speekselklieren op te wekken. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van Xerostom mondwater, tandpasta en mondspray al na enkele dagen leidt tot een hogere speekselproductie, soepele mondweefsels en minder irritatie. 

Daarnaast bevat Xerostom fluoride waardoor tandglazuur weerbaar wordt gemaakt tegen schadelijke zuren die ontstaan als gevolg van monddroogheid. Omdat voldoende speeksel de belangrijkste voorwaarde is.

 

5 OXYD8 DRY MOUTH 

Ook Oxyd8 Dry Mouth target vooral op consumenten die hinder ondervinden van een droge mond. Het is niet zomaar dat dit soort middelen ook bij het ‘gewone’ publiek goed scoren. Droge-mond-spoelingen bevatten immers geen irriterende stofjes en bevorderen de eigen speekselaanmaak, wat de belangrijkste voorwaarde is voor een gezonde mond. 

Een uniek verschil met vergelijkbare producten is dat Oxyd8 Dry Mouth zowel bevochtigende bestanddelen bevat, maar ook een plantaardig stofje dat de eigen speekselproductie tot wel 6 keer verhoogt. Het beste te gebruiken in combinatie met de Dr. Katz Dry Mouth Pastilles. Een belangrijk verschil met Xerostom is dat Oxyd8 Dry Mouth geen fluoride bevat. Zo lang je poetst met een fluoride tandpasta is een extra ‘fluoride-moment’ met mondwater overigens overbodig.

 

6 DESERT ESSENCE TEA TREE OLIE 

Desert Essence mondwater is een volledig plantaardig en natuurlijk product dat door middel van tea tree olie en aloë vera bacteriën bestrijdt en tandvlees sterker maakt. Dit is het meest gebruikte mondwater onder de veganisten en vegetariërs. 

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat tea tree olie en aloë vera dezelfde antibacteriële kracht laat zien als de agressievere stoffen zoals chloorhexidine, triclosan en waterstofperoxide. Hoewel niet iedereen de smaak even prettig vindt, wordt ‘dit probleem’ vanwege haar goede werking op de koop toegenomen. Echt goede mondwaters zijn namelijk gericht op het creëren van het beste resultaat en niet op het beïnvloeden van de zintuigen van de consument.

 

7 OXYFRESH UNFLAVORED

Ook deze versie van OxyFresh vinden we niet zomaar terug in de top10. OxyFresh unflavored is bijzonder populair bij mensen die last hebben van een geïrriteerde en droge mond als gevolg van bijvoorbeeld oral lichen planus. 

OxyFresh Unflavored bevat geen menthol of andere geur- en smaakstoffen waardoor het fijn in gebruik is voor mensen die last hebben van overgevoelige mondweefsels. Ook met OxyFresh Unflavored wordt gebruik gemaakt van OxyGene. Het voordeel van OxyGene is dat het op een veilige manier de celkern van de bacterie onschadelijk maakt en stinkende geuren omzet in een frisse adem. 

 

8 KFORCE DRY GUARD RINSE 

KForce Dry Guard beschikt over de actieve bestanddelen sodium hypochloriet, xylitol, aloë vera, vitamine D en zinkgluconaat en is niet te betrappen op vervelende chemicaliën. Vooral de combinatie zinklactaat en sodium hypochloriet heeft aangetoond slechte adem geuren niet te maskeren maar juist aan te pakken bij de bron. 

De andere versies van KForce beschikken echter wel over stofjes met bijwerkingen. KForce wordt geproduceerd in Australië en is binnenkort te verkrijgen in Nederland. 

 

9 PERIOTHERAPY 

Periotherapy is een mondwater dat zich richt op het bestrijden van een acute tandvleesontsteking, maar maakt in tegenstelling tot vergelijkbare middelen geen gebruik van chloorhexidine. Van chloorhexidine is gebleken dat je er niet alleen bruine tanden van krijgt. Ook ondervindt men (bij langer gebruik dan een week) problemen zoals een brandende tong, smaakverstoring, uitdroging en pijn aan het mondslijmvlies. 

PerioTherapy daarentegen maakt gebruik van cetylpyridiniumchloride, waarmee een ontsteking kan worden tegengegaan. Ook van CPC is bekend dat er in een enkel geval bijwerkingen kunnen ontstaan. Dit komt echter minder vaak voor en is daarom een goed alternatief voor mensen die een ontsteking willen tegengaan maar geen chloorhexine-houdende mondwaters willen gebruiken.

 

10 ULTRADEX

Op de laatste plek staat Ultradex. Het grote nadeel van Ultradex is dat het is voorzien van sacharine, wat voor veel mensen een reden is om dit mondwater over te slaan. Sacharine heeft namelijk een aantal nadelen. 

Welke dit zijn kun je verderop in dit artikel lezen. Toch verslaat Ultradex ondanks dit ingrediënt vele andere mondwaters in effectiviteit. Het werkt net als OxyFresh en Oxyd8 op basis van Oxygene, waarbij zuurstofmoleculen alleen de bacteriën tackelen die verantwoordelijk zijn voor orale ongemakken. Ultradex is in Nederland alleen te bestellen bij DeMondzorgZaak.nl

 

IS MONDWATER NU GOED OF SLECHT?

Er zijn goede, minder goede en slechte mondspoelingen. 

De tien eerder genoemde mondwaters hebben bewezen een efficiënt middel te kunnen zijn voor het tegengaan van orale kwaaltjes zoals tandsteen, slechte adem, xerostomie, gaatjes en ontstoken tandvlees. 

Jammergenoeg zijn er ook mondspoelmiddelen die op de langere termijn zelfs schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Het is daarom van belang je goed te informeren alvorens je een product kiest.

 

‘Voor de gek gehouden’

Je zou ervan uit moeten kunnen gaan dat farmaceuten het beste voor hebben met onze mondgezondheid. Maar helaas zijn er nog steeds grote bedrijven die haar assortiment voorzien van vervelende ingrediënten die puur gericht zijn op het beïnvloeden van onze zintuigen. 

Prikkende bestanddelen zoals alcohol, sacharine en natrium (sodium) lauryl sulfaat geven je de indruk dat de formule werkt. In de praktijk blijkt dat deze ingrediënten vaak averechts werken. 

 

VOOR WELKE INGREDIËNTEN OPPASSEN EN WAAROM?

Hieronder vind je een lijstje met ingrediënten waar je beter voor kunt oppassen. 

 

1 ALCOHOL

Veel consumenten denken dat alcohol is toegevoegd in mondwaters vanwege haar antibacteriële kracht. De reden is echter anders. 

De meeste mondspoelingen bevatten bestanddelen die niet goed mengen met water. Als fabrikanten het mondwater in deze samenstelling zouden verkopen lijkt het net vies afwaswater. 

Door alcohol toe te voegen zijn de bestanddelen wel oplosbaar. En zo belandde alcohol in vele mondspoelingen. 

Het probleem met alcohol is echter haar vochtontrekkende werking, wat juist voor gebitsproblemen zorgt zoals een slechte adem, droge mond, aften en irritaties.

Een droge mond kun je namelijk zien als de beste vriend van schadelijke bacteriën. Speeksel is de beste beschermer van het gebit. Het houdt de pH-waarde in balans en de slechte bacteriën buiten de deur. Wanneer een alcoholisch mondwater het speeksel verdampt krijgen bacteriën vrij spel.

Nog een detail; als je met alcohol bacteriën wilt doden moet de samenstelling uit minstens 70% alcohol bestaan. Het grootste aandeel alcohol dat ooit in een spoelmiddel is gevonden is 27%. 

Meer dan genoeg om de mond te verdrogen, maar niet om de mond te bevrijden van anäerobe bacteriën.

Uit een Australisch onderzoek is gebleken dat het dagelijks spoelen met alcohol op de langere termijn kan leiden tot mondkanker. Het prikkende gevoel dat je ervaart vernietigt het buitenste beschermlaagje van de slijmvliezen. Door de weefsels constant te belasten met vervelende chemicaliën wordt de kans op nare mondziekten verhoogd.

Alcohol vind je onder andere terug in

CB12, CB12 Mild, Listerine White, Jumbo Cool Mint, Listerine Cool Mint, Listerine Total Care

 

2 SODIUM (NATRIUM) LAURYL SULFAAT

Er zijn helaas nog steeds veel mondwaters die worden gevuld met sodium (natrium) lauryl sulfaat. SLS is een stofje dat verantwoordelijk is voor het prikkende en bijtende effect. Zo word je als consument beïnvloed en krijg je het idee dat het echt werkt. De fabrikant weet: als de formule niet prikt verkoopt het een stuk minder goed. Met sodium lauryl sulfaat bereik je echter het tegenovergestelde. 

SLS verdroogt de mond en is een belangrijke veroorzaker van aften. De agressieve werking van SLS creëert tegelijkertijd kleine wondjes in de mondweefsels waarbij bloed en weefsels vrijkomen die bacteriën aantrekken en ondertussen voor problemen zorgen zoals slechte adem en ontstoken tandvlees.

Sodium lauryl sulfaat vind je terug in Bluem, Listerine Cariës, O7 Active, Listerine Zero, 

 

3 KLEURSTOF (CL)

Kleurstof in mondwater wordt aangeduid met de code CL. De enige reden waarom een fabrikant kleurstof in haar formule aanbrengt is omdat het er voor de consument aantrekkelijker uitziet. Toch is het beter om ‘knalblauw’ gekleurde vloeisfof te vermijden.

Meerdere studies hebben aangetoond dat kleurstof niet alleen de kans verhoogt op allergische reacties zoals misselijkheid, migraine en vermoeidheid. Tegelijkertijd kan kleurstof de veroorzaker zijn van leer- en gedragsproblemen. 

De vraag is waarom zou je een mondwater gebruiken met kleurstof als je weet dat fabrikanten het toevoegen voor betere verkoopcijfers?

Vind je terug in Perio-Aid, Oral B Pro Expert, Jumbo Cool Mint, Listerine Cool Mint, Listerine Total Care, Sensodyne Long Lasting Sensitive, Listerine Cariës, Listerine Zero

 

4 CHLOORHEXIDINE

Chloorhexidine is een agressieve bacteriedodende stof, dat vooral wordt toegepast in mondwaters tegen wondinfecties en tandvleesontstekingen, maar (helaas) ook in alledaagse spoelmiddelen wordt teruggevonden. Chloorhexidine doodt in één klap alle bacteriën je mond, dus ook de goede.

Voor het behoud van een natuurlijke mondflora kun je dit middel beter niet gebruiken zonder voorschrift van de tandarts of kaakchirurg. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen van chloorhexidine zijn;

  • Dikke, pijnlijke, bruine tong
  • Bruine verkleuring van tanden
  • Aantasting van smaakvermogen 
  • Uitgedroogde, geïrriteerde mondweefsels 
  • Pijnlijke plekken op het tandvlees 
  • Gezwollen lippen 
  • Zweervorming aan het mondslijmvlies
  • Opgezwollen parotisklieren

Alternatieven voor chloorhexidine zijn spoelmiddelen met cetylpyridiniumchloride, tea tree olie en aloe vera zoals PerioTherapy, OxyFresh en Desert Essence Tea Tree olie.

Chloorhexidine vind je onder andere terug in: 

CB12, Perio-Aid, Corsodyl, Parodontax, Kruidvat Ultradent, CB12, CB12 Mild, Parodontax

 

5  SODIUM SACHARINE

Sacharine is een kunstmatige zoetmaker dat al vele jaren wordt gebruikt door grote mondzorgfabrikanten. Het smaakt 500 keer zoeter dan suiker en heeft voornamelijk een maskerende werking tegen slechte adem.

Onderzoekers hebben aangetoond dat de inname van sacharine kanker veroorzaakt bij ratten. Bij mensen verhoogt het de kans op allergische reacties zoals huidproblemen en diarree.

Sacharine vind je onder andere terug in

Perio-Aid, Listerine White, Ultradex, O7 Active, Oral B Pro Expert, Jumbo Cool Mint, Listerine Cool Mint, Listerine Total Care, Elmex Sensitive, Sensodyne Long Lasting Sensitive, Parodontax, Listerine Cariës, Listerine Zero

 

6 TRICLOSAN

Triclosan is een antiseptisch stofje dat je tegenkomt in tandpasta en mondwater. Het zou je mogelijkerwijs resistent kunnen maken tegen anti-biotica.

 

CONCLUSIE 

De meeste consumenten vertrouwen er blindelings op dat de fabrikant het welbevinden van de klant centraal stelt. Opvallend genoeg is het nog steeds een feit dat het grootste deel van het assortiment bestaat uit formules die de mondgezondheid eerder ontregelen dan stimuleren. Bekijk daarom eerst het etiket voordat je een beslissing maakt.

 

HOE MONDWATER GEBRUIKEN?

Je kunt mondwater het beste maximaal 2 tot 3 keer per dag gebruiken.

  1. Vul 1 of 2 dopjes met mondwater en breng het aan in de mond
  2. Lift je hoofd iets naar achteren en spoel minstens 30 seconden lang. Steek ondertussen de tong uit en sta toe dat de vloeistof de keelamandelen bereikt.
  3. Spuug het mondwater uit
  4. Neem nu opnieuw 1 of 2 dopjes met mondwater en ‘trek’ de vloeistof minimaal 45 seconden goed door de mond en langs de tanden.
  5. Spuug het mondwater uit en spoel niet na met water. 

 

TOT SLOT

De volgende keer wanneer je bij de drogist komt voor een mondspoelmiddel, lees dan de ingrediëntenlijst zorgvuldig door en zorg ervoor dat je je mond niet belast met vervelende bestanddelen. 

Tip: De Mondzorgzaak is de enige aanbieder in Nederland die bewust weten wat voor spoelmiddelen ze verkopen. Hier vind je dus geen mondwaters met vervelende bestanddelen. 

LEES OOK: 

Wat zijn goede tandpasta’s en welke minder?