Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose✓

10 Tips Tegen Ontstoken Tandvlees (Leestip)

Tandvleesontsteking tips

Last van een vervelende tandvleesontsteking? Begin vandaag nog met de behandeling. Het nauwkeurig volgen van de onderstaande 10 stappen-aanpak draagt bij aan:

✓ Het stoppen van geïnfecteerd en bloedend tandvlees
✓ Het herstel van beschadigde tandvleesweefsels
✓ Een frisse adem
✓ Een speekselrijke en PH- Neutrale mondholte

 

Zó maak je het tandvlees weer gezond!

 

STAP 1: VERWIJDER TANDSTEEN (ZELF)

Verwijder eerst al het tandsteen (calculus). Ontstoken tandvlees (gingivitis) ontstaat voornamelijk door gemineraliseerd tandplak.

Dit maakt de tand ruw en ribbelig waardoor bacteriën een poetsbeurt makkelijk overleven. Deze bacteriën scheiden vervolgens zuren af die het tandvlees doorboren en infecteren. Dit is vaak het begin van alle ellende.

Tandartshaakje
Vernietig de bron van de infectie door het tandsteen zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan bij de tandarts, maar er zijn ook genoeg mensen die het zelf wegkrabben met een speciaal tandsteenkrabbertje zoals Profi.

Welk haakje werkt goed?
Het haakje van Profi is speciaal gemaakt voor de ‘ongeoefende’ consument. Het krabbertje is niet scherp, gemaakt van zacht metaal en veilig voor het glazuur. Bekijk het Profi-haakje op demondzorgzaak.nl of bol.com.

 

 

STAP 2: POETS MET EEN ZACHTE TANDENBORSTEL

Nadat het tandsteen is verwijderd kun je je tanden gaan poetsen. Sla het ontstoken weefsel niet over. Gebruik bij voorkeur een zachte tandenborstel en poets minstens 2 minuten lang. Gebruik daarbij een niet-prikkende tandpasta op basis van aloë vera, zinklactaat en zuurstof. Deze 3 bestanddelen hebben bewezen het bloeden te stoppen en het weefsel te herstellen. (Tip OxyFresh of Oxyd8).

Poets niet te hard
Soms ontstaat ontstoken tandvlees simpelweg door te hard te poetsen. Als er te hard gepoetst wordt, kan het tandvlees zwakker worden en hierdoor sneller ontstoken raken. Poets dus zachtjes met een super softe tandenborstel zoals de Sensodyne Precision Soft. Raadpleeg het internet voor een uitgebreidere poetsinstructie. 

 

STAP 3: SPOEL MET CETYLPYRIDINIUM CHLORIDE

Nu het gebit vrij is van tandplak en tandsteen kan er worden overgegaan op spoelen. Spoel minstens 2 minuten lang met een mondwater dat Cetylpyridinium Chloride (CPC) bevat.

Waarom CPC?
CPC is één van de allerbeste ingrediënten tegen bacteriën en schimmels die gingivitis veroorzaken. Het verschil met andere stoffen is dat CPC een flinke ontstekingsremmende kracht laat zien, maar niet de agressieve uitwerking heeft zoals bijvoorbeeld alcohol of chloorhexidine.

Let op
Helaas zijn veel spoelingen met CPC erg zuur en slecht voor het tandglazuur. Kies daarom bijvoorbeeld voor PerioTherapy. Het grote voordeel is dat Periotherapy wél is verrijkt met CPC maar (zo goed als) geen schadelijke bijwerkingen geeft.

 

STAP 4: SMEER HET ONTSTOKEN WEEFSEL IN MET FOLIUMZUUR

Smeer het ontstoken weefsel na het spoelen in met tandvleesgel dat foliumzuur bevat. Foliumzuur is een bewezen middel dat het herstel van beschadigd weefsel versnelt. Je kunt daarvoor een wattenstaafje gebruiken. Sommige mensen gebruiken een mouthtray (bitje) zodat de stof goed kan intrekken in het weefsel.

Laat het middel minstens 5 minuten intrekken.

Tip: Foliumzuur vind je terug in de Super Relief Gel van OxyFresh. Nog een voordeel van deze gel is dat het niet alleen ontsmettend en helend werkt, maar tegelijkertijd een slechte adem bestrijdt en de mond hydrateert.

 

STAP 5: FLOS TUSSEN DE ACHTERSTE KIEZEN EN ONDER DE TANDVLEESRANDJES

Tandenborstels bereiken de ruimtes tussen de tanden en net iets onder het tandvlees niet of nauwelijks, terwijl hier wel vuil kan ophopen. Door dagelijks een tandenstoker, rager en/of flosdraad te gebruiken, reinig je ook de zijkanten van je tanden. De kans op tandvleesontstekingen en gaatjes neemt hierdoor significant af.

Veel mensen vinden met name flossen te lastig en lang duren. Flossen wordt makkelijk gemaakt door de Comfort Clean Easy Reach. Het flosdraad staat gespannen in een Y-vormig figuurtje, zodat je zelf alleen nog maar het flosdraad tussen de tanden hoeft te brengen.

 

STAP 6: STIMULEER DE SPEEKSELKLIEREN

Voorkom een droge mond door voldoende water te drinken en op speciale droge-mond-lozenges te zuigen.

Speeksel is de allerbeste bodyguard van het tandvlees. Zonder speekselvloed kan een ontsteking niet goed herstellen.

Zeker weten dat je geen droge mond hebt doe je met de Dry Mouth Lozenges van Dr. Katz of met Kaux kauwgom. Beide producten zijn er niet alleen op gericht de mond te bevochtigen, maar stimuleren vooral de speekselklieren flink van haar eigen speeksel te fabriceren. Tegelijkertijd voorkomen ze een zure mondholte en een vieze smaak in de mond.

 

STAP 7. REINIG DE TONG

Een gezonde tong heeft een goede balans tussen verschillende bacteriën, maar bij veel mensen is de balans niet optimaal. Een witte of gele aanslag op de tong kan duiden op een verkeerde balans. De bacteriën die op de tong zitten kunnen ontstekingen veroorzaken.

Reinig de tong met een speciale tongschraper, zoals de Orabrush. Deze borstel verwijdert overtollige aanslag en draagt bij aan een goede bacteriebalans op de tong.

 

STAP 8: MASSEER HET TANDVLEES

Het tandvlees wordt gezonder door het voorzichtig mee te poetsen. Nog beter is het om het tandvlees te masseren met een speciaal hulpmiddel, zoals de gum massager in het tandsteensetje van Profi.

Door het tandvlees te masseren wordt de doorbloeding verbeterd, wat het herstel van wondjes en beschadigingen verbeterd.

 

STAP 9: EET EN LEEF GEZOND

Voorkom een lage weerstand. Sport. Eet gezond. Maak het lichaam sterk genoeg tegen bacteriële indringers. Stop met Roken. Niet alleen veroorzaakt roken een vieze adem, het vergroot ook de kans op tandvleesontstekingen aanzienlijk. Sigarettenrook bevat stoffen die irriterend zijn voor het tandvlees en hierdoor kunnen leiden tot ontstekingen en bloedingen.

 

STAP 10: ONDERGA EEN PROFESSIONELE BEHANDELING

Helaas kan het voorkomen dat de tandvleesontsteking zo ver is dat er professionele hulp nodig is. Het type behandeling hangt af van de ernst en oorzaak. Een intensieve reiniging wordt vrijwel altijd uitgevoerd. Soms moeten ontstekingsgevoelige holtes in het tandvlees gevuld worden. Dit wordt pocket reduction genoemd.

 

Samengevat

  1. Verwijder tandsteen met Profi
  2. Poets de tanden met Sensodyne tandenborstel en Oxyd8 tandpasta
  3. Spoel de eerste 2 weken met PerioTherapy om de ontsteking onder controle te krijgen. Vervolgens kun je dagelijks spoelen met een mildere zuurstofspoeling zoals OxyFresh die het tandvlees in conditie houdt. 
  4. Stip het ontstoken tandvlees aan OxyFresh Super Relief Gel en laat het twee minuten inwerken.
  5. Flos onder de tandvleesranden met Comfort Clean Floss Picks
  6. Bevochtig de mond overdag met Dr. Katz Dry Mouth Lozenges.
  7. Reinig de tong met OraBrush en Gel
  8. Masseer het tandvlees met Profi
  9. Leef gezond, rook niet. 
  10. Bezoek naar de tandarts als de ontsteking niet binnen enkele dagen overgaat. 

de meeste van de genoemde middelen in dit artikelen zijn te bestellen op demondzorgzaak.nl periotherapy.nl en oxyfresh.nl

Lees ook

Tandsteen verwijderen op de juiste manier

Dit is de beste tandpasta tegen slechte adem

Tandplak en de relatie met ontstoken tandvlees