Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose✓

Zwarte tong – Onschuldig of niet?

Zwarte tong: symptomen, oorzaak en behandeling

Een zwarte tong ontstaat over het algemeen wanneer de biobalans op de tong verstoord is geraakt. De tong zit vol micro-organismen die normaal gesproken geen problemen veroorzaken. Is de balans echter weg, dan kan één organisme de overhand krijgen en klachten veroorzaken, zoals een zwarte tong. Een zwarte tong is vervelend, maar in principe ongevaarlijk en goed behandelbaar. Lees hier alles over de zwarte tong.

 

Zwarte tong symptomen

Een zwarte tong ontstaat als gevolg van een aanslag, veroorzaakt door bacteriën. Soms wordt er ook wel gesproken van een harige tong, omdat het lijkt alsof er haartjes groeien op de tong. In werkelijkheid gaat het echter om papillen op de tong die zwart kleuren: er is niet daadwerkelijk haar aanwezig.

 

Naast de cosmetische factor van een zwarte tong, kan de aanslag ook leiden tot een vieze smaak en geur in de mond. Ook lijkt een zwarte tong vaker gepaard te gaan met mondklachten, zoals tandvleesontstekingen en gaatjes in de kiezen.

 

Oorzaak van een zwarte tong

Een zwarte tong wordt veroorzaakt door een disbalans in de mond. Door deze disbalans krijgt één soort bacterie de overhand. Dit kan leiden tot een witte of gele tong, maar soms ook tot een zwarte tong. Bij een zwarte tong gaat het om een bacterie die een zwart pigment produceert. Dit valt normaal gesproken niet op, behalve wanneer de bacterie oververtegenwoordigd is op de tong.

 

De disbalans kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 

  • Veel koffie drinken
  • Antibioticagebruik (hierbij vooral achterop de tong zwarte kleur)
  • Roken
  • Slechte mondhygiëne
  • Alcoholgebruik
  • Vitamine B3-tekort
  • Bestraling mondregio

 

Niet altijd hoeven er klachten als een zwarte tong te ontstaan wanneer één of meer van de factoren aanwezig zijn. Bij een zwakke gezondheid is de kans op klachten (aanzienlijk) groter.

 

Behandelen zwarte tongaanslag

Een zwarte tongaanslag is erg vervelend, maar gelukkig ook goed te behandelen. De behandeling hangt enigszins af van de oorzaak. Zo kan de aanslag vanzelf verdwijnen na afloop van een antibioticakuur. Andere behandelmethoden zijn de volgende:

Tong schrapen

De tong kan met een speciale tongschraper schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor een speciale schraper en geen tandenborstel of andere objecten. Deze kunnen de tong beschadigen, omdat ze bijvoorbeeld te scherp zijn. Dit kan weer leiden tot verergering van de klachten.

Een goede tongschraper is de Oolitt Elite, bestaande uit een rondje met hierin plastic tandjes. Deze beschadigen de tong niet, terwijl ze ook zwarte aanslag tussen de papillen van de tong bereiken en verwijderen. Behandel de tong eventueel voor met een tonggel.

Tonggel

Met een tonggel kan de tong voorbehandeld worden voor een schraapbeurt. De gel pakt de aanslag aan en maakt hem wat losser, zodat hij makkelijker verwijderd kan worden. Een aanrader hier is Xdent tonggel.

Aanpassing levensstijl

Drink je veel koffie of alcohol, dan kan dit de oorzaak zijn. Minder hiermee, in combinatie met bijvoorbeeld het gebruik van een tongschraper. Meestal is er al binnen een week flinke vooruitgang zichtbaar.

Mondwater

Mondwater kan de mond grondig reinigen en de balans herstellen. Let er wel op dat er geen mondwater op alcoholbasis wordt gebruikt, omdat dit soort mondwaters de klachten op de lange termijn verergeren. Gebruik liever een mild mondwater, dat alsnog voldoende grondig is. Aanraders zijn Oxyfresh mondwater en California Breath Powerdrops.