Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose✓

Slechte adem amandelen? | 5 Tips, oorzaken en middelen

Slechte adem amandelen

Ontstoken amandelen of crypten in de amandelen gaat vaak gepaard met slechte adem. Soms krijg je een vieze adem door amandelsteentjes. Bacteriën in de mond gebruiken eiwitten, bloed en mondafval en veranderen dit in stinkende brokjes. Deze witte stukjes raken verstrikt in de nissen van je keelamandelen en kun je niet zomaar verwijderen met alledaagse drogisterijmiddelen. Gele en witte harde stukjes heten ook wel tonsilsteentjes en staan bekend om hun vieze geur. Op amandelstenenshop.nl en de Mondzorgzaak.nl vind je een aantal middelen die je kunnen helpen. 

 

 

Oorzaak slechte adem amandelen

Slechte adem vanuit de amandelen heeft vele verschillende oorzaken. Van sterk ruikend eten, zoals uien en knoflook, tot onderliggende medische aandoeningen, zoals ontstoken amandelen, diabetes of het syndroom van Sjögren. Wat de oorzaak ook moge zijn, de basis van dit probleem ligt bijna altijd bij de anäerobe bacteriën. Anäerobe bacteriën dragen niet alleen bij aan de productie van amandelsteentjes en slechte adem, ze zorgen ook voor ontstoken tandvlees of verkleuring van de tanden.

 

Bacteriën in de amandelen

Anaërobe bacteriën zijn orale micro-organismen die zich het liefst begeven in droge, beschutte ruimtes, zoals in de groeven van je amandelen. In de amandelpockets maken ze gewillig gebruik van proteïne-rijke materialen. De proteïnen worden onttrokken uit voedselresten, bloed, slijm en dode witte bloedcellen. De verkregen eiwitten worden omgezet in zwavelgeur. Zwavelgeur ruikt zeer onaangenaam.

 

Droge amandelen

Wanneer er onvoldoende speeksel in de mond geproduceerd wordt (droge mond), vindt er géén natuurlijke reiniging van het speeksel meer plaats. Het vervelende gevolg hiervan is dat de verkeerde bacteriën zich opstapelen. In de amandelgroeven gebruiken bacteriën het mondafval en veranderen dit in stinkende gele stukjes. De vieze brokjes zorgen voor een slechte adem vanuit de amandelen en kunnen je flink onzeker maken.

 

 

Ontstoken amandelen

Niet alleen tonsilsteentjes, maar ook een ontsteking van de amandelen zorgt voor een stinkende adem. Ontstoken amandelen kunnen ontstaan door tonsilstones, maar ook door lage weerstand, griep en verkoudheid. Door een overmatige groei van bacteriën kunnen je tonsillen flink gaan opzwellen, pijn doen en stinken.

 

Reinigende zuurstofmoleculen

Normaliter hebben zuurstofmoleculen in het speeksel een reinigende werking in de mond. Omdat de speekselvloed bij de keelamandelen relatief lager ligt, kunnen anäerobe bacteriën zich eenvoudiger vermenigvuldigen en voor slechte adem zorgen.

 

Oplossing, middelen tegen stinkende amandelen

Met in ons achterhoofd wetende dat de anäerobe plaque een slechte adem teweegbrengt, zullen we specifiek deze groep micro-organismen moeten bestrijden. Door Oxygene mondspoeling en mondspray te gebruiken worden er zuurstofmoleculen toegevoegd aan het speeksel en zullen stankveroorzakende bacteriën direct afsterven. Ook tongreiniging met een speciale tongfoam en tandenpoetsen met oxygene tandpasta is noodzakelijk voor de uitschakeling van bacteriën. Hier kun je lezen wat de beste middelen zijn tegen slechte adem vanuit de amandelen.

 

Vermijd spoelingen met alcohol en chloorhexidine

Vrijwel alle commerciële mondwaters bevatten alcohol of chloorhexidine. Deze middelen helpen tegen gebitsontstekingen, maar resulteren geregeld in een nóg slechtere adem. Alcohol verdroogt namelijk de mond en vermindert de speekselproductie. Van chloorhexidine krijg je gele bacteriële aanslag op de tanden. Er zijn ook gevallen bekend, waarbij mensen door het gebruik van alcohol en chloorhexidine spoelmiddelen, een harige zwarte tong kregen.

 

Lees gerelateerde onderwerpen

Gele of witte stukjes uit je keel verwijderen?
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van stinkende adem?
Hoe kun je stinkende adem het beste bestrijden?