Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose✓

Gele Tong Aanslag? | 7 Nadelen + Tips (MustRead)

GELE TONG AANSLAG

Last van een gele tong en zoek je naar de oplossing? Gun jezelf 2 minuten om dit artikel te lezen en je snapt exact hoe het zit.

Een geel uitgeslagen tong heeft nare gevolgen voor je mondgezondheid, maar is met de juiste kennis gelukkig goed te verhelpen. 

 

Het klinkt voor sommigen opmerkelijk, maar door de sponsachtige structuur van het tongoppervlak kunnen mondafval en bacteriële plak zich hierin ophopen. Dit resulteert in vies, geel of wit beslag op de tong.

Vergelijk de tong met een spons dat bacteriën en afval opzuigt. Pas wanneer je de spons uitknijpt (lees: schoonmaakt) kun je het weefsel verlossen van stinkende bacteriën.

Onderschat het probleem van een aangeslagen tong niet. Tongaanslag zorgt voor gênante ongemakken waaronder een stinkende adem. Sterker nog, bij 90% van de bevolking blijkt de bron van stinkende adem zich te bevinden rondom en tussen de tongpapillen. Met name in de ochtend merk je dat je flink uit je giechel stinkt.

Het is niet eenvoudig om al het afval tussen de tongweefsels te verwijderen. Met de standaard middelen zoals een tandenborstel, platte schraper en agressief mondwater bereik je helaas nooit de diepe groeven in de sponsachtige weefsels.

Niet getreurd, gelukkig zijn er slimme technieken die je tong volledig schoonwalsen van bacteriële ellende. Een goede behandeling lees je verderop in dit artikel.

 

OORZAAK GELE TONG

Zoals reeds beschreven is de ruwe structuur van de tong de voornaamste oorzaak van wit of gelig beslag. Andere boosdoeners zijn:

  • Droge mond door roken, alcohol, medicijnen of stress
  • Schimmel zoals candida albicans
  • Het gebruik van agressieve spoelmiddelen en tandpasta’s die alcohol en sodium lauryl sulfaat bevatten
  • Het gebruik van goedkope vaak zure mondwaters en tandpasta’s
  • Ziekten zoals griep, virussen en problemen met de afweer
  • Achtergebleven suikers in de mondholte

 

7 VERVELENDE NADELEN VAN EEN GELIGE TONG

Hieronder lees je 7 nare gevolgen van tongbacteriën en een bewezen behandeling waarmee je de tong écht schoonmaakt.

 

1. VIES RUIKENDE ADEM

Slechte adem noemen we niet zomaar als eerst. Vieze ademgeuren zijn het grootste nadeel van een ongepoetste tong. Het afval dat is blijven steken tussen de weefsels van de tong is een voedingsbodem voor andere bacteriën die de eiwitten uit dit afval afbreken. Het eiwit wordt omgezet in stinkende sulfideverbindingen die echt EXTREEM vies ruiken. Vergelijk het met de geur van ontbindend vlees. Zo ruikt jouw adem dan ook. Alleen dit is al een reden om direct te starten met het poetsen van de tong. Maar er zijn nog meer redenen:

 

2. MINDER GOED PROEVEN

De biofilm op je tong (coating van bacteriën, etensresten en dode huidcellen) beïnvloedt de werking van de smaakpapillen. Een beslagen tong met afval en bacteriën ontneemt de papillen de mogelijkheid om smaken van elkaar te onderscheiden. Je proeft dus minder goed.

 

3. ZWARTE HARIGE TONG

De tong bestaat uit harige vezels. In een gezonde mond slijten deze haartjes vanzelf af. Het komt soms voor dat er een verstoring zit in het afslijtingsproces waardoor de haartjes van de tong doorgroeien. De tong verandert dan in een harige verschijning. De lange tonghaartjes trekken kleurstoffen aan uit onder andere drank (koffie) en voedsel. Hierdoor lijkt de tong soms pikzwart. Een zwarte tong is vaak onschuldig en gaat vanzelf over. Het is wel belangrijk om de tong goed schoon te houden. Hier lees je enkele bewezen technieken die de tong bevrijden van haar witte, gele of zwarte aanslag.

 

3. SCHIMMELINFECTIE / CANDIDA

Een schimmelinfectie is (onder andere) een veel voorkomend gevolg bij mensen die verzuimen de tong te poetsen.

Er bevinden zich meer dan 1000 verschillende bacteriën in de mond, waarvan de meeste niet schadelijk maar juist nuttig zijn. Echter wanneer de balans tussen de verschillende bacteriën verstoord raakt (en schadelijke bacteriën de overhand krijgen) ontstaat er een probleem. De tong kan dan wit, groen, geel, bruin en zelfs zwart verkleuren en verstoringen veroorzaken in de natuurlijke balans van de mondflora.

Mocht je op verschillende plekken in de mond schimmeldraden zien of witte blaasjes en vlekjes, bezoek dan een huisarts. Candida kan met medicatie verholpen worden.

 

4. AMANDELSTENEN

Een vrij onbekende, maar veel voorkomende oorzaak van slechte adem zijn de amandelen. In de amandelen zitten diepe groeven die dienen als opvangers van bacteriën. Het probleem is echter dat er veel meer blijft steken dan alleen bacteriën. Denk aan tongaanslag, voedsel, lichaamsafval en eiwitten. Met behulp van calcium gaat deze substantie verharden tot witte en gele stukjes. Met hoesten plopt er soms zo’n brokje uit. Als je eraan ruikt word je niet bepaald vrolijk.

Door de tong te poetsen schakel je een belangrijke veroorzaker van amandelstenen uit; je onderwerpt daarmee de toevoer van tongbacteriën richting de amandelcrypten.

 

5. ONTSTEKING VAN HET TANDVLEES

Bacteriën op de tong kunnen zich niet alleen verplaatsen richting de amandelpockets, maar ook naar andere delen van de mond waaronder de tanden. Vooral in de randjes tussen de tanden en het tandvlees hopen bacteriën zich op. Dit leidt mogelijkerwijs tot een irritatie of ontsteking van het tandweefsel.

In extreme gevallen, maar dan is er natuurlijk veel meer aan de hand dan alleen een aangeslagen tong, kan een ontsteking van het tandvlees leiden tot opgetrokken tandweefsel, waarbij tanden uitvallen. Er is nu een open verbinding waarbij de weg voor bacteriën wordt vrijgemaakt naar de inwendige organen.

 

6. ONSMAKELIJK GEZICHT

Een witte tong is niet alleen nadelig voor de fitheid van je mond, het ziet er ook nog eens zeer onaantrekkelijk uit. Een buitensporige laag van plak oogt onverzorgd en kan een flinke afknapper zijn. Het is vooral zichtbaar bij mensen die professioneel spreken, zingen of hun tong uitsteken op foto’s.

 

7. VIEZE SMAAK IN DE MOND

Met name mensen die last ondervinden van een droge mond (xerostomie) ervaren een vieze mondsmaak. De bittere, metaalachtige smaak wordt vaak veroorzaakt door bacteriën die zich volvreten met eiwitten uit het tongbeslag. De zuren die daarbij vrij komen veroorzaken een vreemde en vervelende ‘taste’. Door de tong op de juiste manier te reinigen kan de smaak verbeteren. Hoe je dat op een goede manier doet lees je hier.

 

HOE HAAL JE DIE GELE AANSLAG NU WEG?

Het is niet eenvoudig om de ruimtes in de tongvezels goed schoon te krijgen. De meeste middelen (waaronder de standaard tandpasta’s en mondwaters) verergeren juist de bacteriegroei op de tong. Toch zijn er wel degelijk enkele bewezen middelen en methodes voor het realiseren van een schone tong:

  • Vermijd spoelmiddelen met een zuurgraad lager dan 5,5
  • Voorkom het gebruik van tandpasta en mondwater met sodium lauryl sulfaat en alcohol
  • Gebruik active oxygen op basis van sodium chlorite. Laat je niet van de wijs brengen door fabrikanten die claimen zuurstof te gebruiken. Meestal zijn ze erg zuur of bezitten ze S.L.S.

Kies om die reden juist voor fabrikanten zoals OxyFresh, Oxyd8 en PerioTherapy. Deze producten hebben een bewezen werking aangetoond tegen beslag op de tong.

OH JA NOG EEN DING: GEBRUIK JE TANDENBORSTEL NIET!Een tandenborstel kan de gevoelige tong beschadigen en trekt door deze beschadigingen extra bacteriën aan.

 

NEEM DAARVOOR IN DE PLAATS ORABRUSH
Gebruik een goede tongschraper die zich vooral richt op de groeven van de tong. De OraBrush is speciaal ontworpen om het witte of gele beslag tegen te gaan. OraBrush heeft fijne borstelhaartjes die als een van de enige tongschrapers ter wereld ook de binnenste vezels van de tong schoonmaken. Met de ontsmettende gel kan na een dag al uitstekende resultaten worden geboekt.

 

VOORKOM EEN UITGEDROOGDE MONDHOLTE
Voorkom een droge mond door voldoende water te drinken. Daarnaast zijn er middelen die de speekselklieren stimuleren. Hoe meer speeksel aanwezig, des te schoner de tong zal worden. De Dry Mouth Lozenges van Dr. Katz zijn populaire pastilles bij mensen die last hebben van monddroogheid en tongbeslag. Ook de Dry Mouth Rinse van Oxyd en de RaspBerry Hydrating gel hebben de bijzondere eigenschap niet alleen de mond te voorzien van vocht, ze stimuleren ook de speekselklieren flink speeksel aan te maken.

Bezoek een huisarts als je twijfelt aan je gezondheid of als het witte beslag niet na enkele weken voorbij gaat, ondanks de juiste tongverzorging.

Lees ook

De 10 beste middelen tegen tongbeslag

10 oorzaken van een witte tong