Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose✓

Tonsil Stones Verwijderen? | Weg in 30 Seconden (LeesTip)

Tonsil stones verwijderen gaat zó

tonsil-stones

Last van stinkende witte brokjes in je keel? Deze gelige ‘stukjes’ die ineens uit je keel lijken te komen heten ook wel amandelstenen of tonsil stones. Het is niet onverstandig dat je meer wilt weten over dit gênante probleem. 

Tonsil stones verhogen namelijk niet alleen de kans op een keelontsteking, je krijgt er vooral een vervelende mondgeur van. Als je aan zo’n ‘brokje’ ruikt zul je merken hoe hevig de geur is. Zo ruikt je adem dus ook. Wat te doen?

Hoewel het niet voor iedereen eenvoudig blijkt om voorgoed van amandelstenen af te komen, is er gelukkig een aantal middelen en oplossingen die hebben bewezen de ‘steentjesvorming’ tot wel 100% te reduceren. 

In dit artikel lees je wat de oorzaken en gevolgen zijn van stinkende stukjes uit je keel. Tot slot wordt uitgelegd hoe je tonsil stones het beste kunt verwijderen en voorkomen

 

WAT ZIJN TONSILSTONES?

wat doen tegen tonsil stonesTonsil stones zijn vastgeklonterde geelwitte propjes (korrels, bolletjes, brokjes) van mondafval die worden geproduceerd in de gaatjes van je keelamandelen. 

Omdat je amandelen uit een kraterige structuur bestaan, vormen ze een soort opvangnet voor bacteriën, mondafval en etenstresten.

Als het afval eenmaal verstrikt is geraakt zal de samenstelling binnen enkele dagen verharden tot een amandelsteentje. 

 

UIT WELK MATERIAAL BESTAAT EEN AMANDELSTEENTJE?

Als je een tonsilsteentje zou ontleden dan kun je de volgende materialen treffen: 

 • Ontstekingsmateriaal 
 • Epitheel (wangslijmvlies)
 • Dode bloedcellen
 • Neusslijm / postnasal drip
 • Tongaanslag / bacteriën op de tong 
 • Voedselresten 
 • Anäerobe bacteriën 
 • Collageen 

 

WAAR ZITTEN TONSIL STONES PRECIES?

Amandelstenen bevinden zich in de crypten van de amandelen. Het frustrerende is dat sommige amandelstenen wel voelbaar, maar niet altijd zichtbaar zijn. 

In dit laatste geval is het verwijderen ervan lastiger. De steentjes zitten dusdanig diep dat ze voor bijvoorbeeld voor een wattenstaafje ongrijpbaar zijn worden. 

Tip: Dieper liggende tonsil stones kunnen worden uitgezogen met een instrument genaamd TonsilFresh Cupping Glass. Deze tonsil stone removal tool is er speciaal voor gemaakt om de amandelen met behulp van het vacuümeffect schoon te zuigen. 

Tegelijkertijd is het belangrijk om de toevoer van afvalmateriaal richting de amandelen een halt toe te roepen. Verderop in dit artikel lees je hoe je dit het beste kunt realiseren. 

 

WAT IS DE OORZAAK VAN TONSIL STONES?

De exacte oorzaak van tonsil stones is niet altijd duidelijk maar redelijk eenvoudig te achterhalen. 

De 10 grootste risicofactoren die de kans op tonsillitis vergroten zijn: 

 1. Vergrote amandelen en diepe crypten 
 2. Overmatig tongbeslag
 3. Zuivelproducten
 4. Medicijnen die monddroogheid veroorzaken 
 5. Post Nasal Drip / neusslijm 
 6. Steeds terugkerende amandelontstekingen
 7. Neus- en bijholteontsteking
 8. Buitenproportionele ontwikkeling van witte bloedcellen 
 9. Leefstijl (alcohol, roken, stress)
 10. Verkeerde mondproducten met alcohol en sodium lauryl sulfaat

 

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

symptomen tonsil stonesEen amandelsteentje kun je zien als een ideale broedplaats voor bacteriën. Bacteriën vormen zich als een laagje om het ‘brokje’ heen en beginnen eraan te vreten. Het afval dat ze hierbij achtergelaten stinkt enorm. Bij veel mensen is dit de oorzaak van slechte adem.

En zo hebben tonsil stones jammergenoeg bij veel mensen een flinke impact op het sociale leven.

Relaties worden minder snel aangegaan, zoenen wordt vermeden en conversaties worden op een bijna onpersoonlijke afstand gehouden. 

Amandelstenen veroorzaken zelden andere klachten. Pas wanneer ze in omvang toenemen kunnen er ongemakken ontstaan zoals een pijnlijke keel, brokgevoel, branderig gevoel in de keel, oorpijn en een aanhoudende hoest. 

Als je merkt dat je deze vervelende symptomen voor een langere periode ondervindt maak dan afspraak bij de huisarts. Bij terugkerende keelontstekingen kan een tonsillectomie worden overwogen, waarbij de amandelen in zijn geheel chirurgisch worden verwijderd. 

 

ZIJN TONSIL STONES BESMETTELIJK? 

Nee, amandelstenen zijn niet besmettelijk. Je kunt amandelstenen niet doorgeven aan een ander. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tonsilstones bevinden zich in iedere mond.

Er zijn daarnaast meer factoren die bepalend zijn. Denk aan de vorm van de amandelen, de zuurgraad, de hoeveelheid neusslijm, tongaanslag en het aantal keelontstekingen.

 

ZIJN TONSIL STONES GEVAARLIJK? 

In de meeste gevallen kunnen amandelstenen geen kwaad. Hoewel ze de ademkwaliteit flink verslechteren zijn ze niet direct schadelijk voor de gezondheid.

De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van deze stukjes kunnen een nadelige invloed hebben op de gezondheid van het gebit en het tandvlees. Wanneer tonsilstones onbehandeld blijven kunnen ze dus een probleem vormen. 

 

IS ER EEN MEDICIJN OF ANTIBIOTICA TEGEN TONSIL STONES?

Er is geen antibiotica waarmee je deze steentjes direct kan verwijderen. Met antibiotica kun je wel het aantal bacteriën verminderen die een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van stinkende keelstukjes. 

Het nadeel van medicatie is dat ze niet de werkelijke oorzaak aanpakken en tegelijkertijd bijwerkingen veroorzaken. Daarnaast wordt antibiotica slechts voor korte duur gebruikt waardoor de tonsil stones zullen terugkomen.

 

HOE KAN IK TONSILSTONES VERWIJDEREN?

Hoe verwijder je tonsil stones? Amandelstenen zitten vaak erg diep in de amandel, waardoor je met bijvoorbeeld een wattenstaafje weinig tot geen resultaat bereikt. 

Wat te doen tegen dieper zittende tonsil stones? 

Amandelstenen verwijderen kan met verschillende instrumenten die daar speciaal voor ontworpen zijn. Een van de meest populaire ‘removal tools’ zijn de instrumenten van het merk TonsilFresh. TonsilFresh is de ontwerper van Tonsilfresh Cupping Glass en de Tonsilstone Led Kit.

 

1. TonsilFresh Cupping Glass

De 1e versie van TonsilFresh Cupping Glass werd ontworpen in de jaren ‘20 door Dr. Reuder.

Dr. Reuder was van mening dat je je amandelen niet zomaar moest laten verwijderen. De amandelen waren volgens hem één van de belangrijkste schakels van het afweersysteem.

Hij ontwierp daarom een vacuümpompje waarmee de amandelen konden worden opgeschoond. Met de TonsilFresh Cupping Glass kunnen zelfs de meest diepzittende steentjes worden uitgezogen. Te bestellen op Amandelstenenshop.nl

 

2. TonsilFresh Tonsilstone Led Kit

Een andere bewezen tool is de TonsilFresh Tonsilstone Led Kit. Dit is een verwijderset bestaande uit een extractor, een spuitje en earpick.3

De extractor wordt geleverd met 3 verschillende opzetstukjes en een zacht beschermingsdopje waardoor je de amandelen niet irriteert. Het voordeel van de Extractor is dat het is voorzien van een fel LED lampje waardoor je dus exact kunt zien wat je doet en waar je moet zijn. 

 

3 Tonsilfresh loop extractor

Een ander handig instrument is de TonsilFresh Loop Extractor. Hiermee kun je het metalen lusje om de tonsil stone aanbrengen en het er vervolgens als het ware uitwippen. 

Zowel de TonsilFresh Led Kit als de Loop Extractor lenen zich beter voor de keelsteentjes die zich aan de oppervlakte van de amandelen bevinden. TonsilFresh Cupping Glass is handiger voor de steentjes die niet zichtbaar zijn en zich dieper in de crypten bevinden.

Alle bovengenoemde tonsil stone removal tools zijn te bestellen bij DeMondzorgZaak.nl.

 

HOE KAN IK TONSIL STONES VOORKOMEN?

Logischerwijs kun je tonsil stones beter voorkomen dan ze achteraf nog te moeten verwijderen. De amandelen zijn er immers niet voor gemaakt om te worden geconfronteerd met instrumenten.

Het voorkomen van tonsilstones kan het beste door de 5 belangrijkste veroorzakers uit te schakelen. Zo kunnen er geen stinkende stukjes meer worden gesmeed. 

 

 1. Zorg voor een schone tong 

De achterkant van de tong is een probleemgebied. Dit stukje is vaak ribbelig van structuur en bedekt met een laagje aanslag. Hier bevindt zich een belangrijke veroorzaker van tonsilstenen. 

De bacteriële aanslag achter op de tong verplaatst zich al snel richting de amandelen waardoor de productie van stinkende steentjes op volle toeren doorgaat. 

Poets daarom dit stukje tong goed schoon. Gebruik hiervoor speciale middelen zoals OraBrush en California Breath Powerdrops

Beide producten hebben aangetoond (veel beter dan een tandenborstel) de tong volledig schoon te maken zonder kokhalsneigingen. Daarnaast bereikt OraBrush ook de deeltjes tussen de tongvezels. Dit in tegenstelling tot vlakke reinigers, die zich puur concentreren op de bovenste laag van de tong.

 

 1. Houd de neusholtes vrij van slijm 

Een andere belangrijke veroorzaker van stinkende brokjes in de keel is neusslijm. Een verkoudheid of post nasal drip heeft als nadeel dat de sinussen worden geconfronteerd met slijm. Het slijm, wat vergelijkbaar is met etter, is een belangrijke bouwsteen van amandelsteentjes. 

Slijm loopt via de holtes richting de achterkant van de tong en zo naar de keelamandelen. Voorkom dat post nasal drip in de amandelen terecht komt door de neus te snuiten en beide neusgaten te voorzien van California Breath Sinus Drops. 

Deze druppels hebben bewezen de holtes op een natuurlijke manier vrij te maken van bacteriën. Zo wordt een prominente aanstichter van tonsilstones uitgeschakeld.

 

 1. Gebruik de juiste mondproducten 

Wist je dat sommige tandpasta’s en mondwaters juist de oorzaak kunnen zijn van viezigheid in je amandelen? Dit heeft te maken met een aantal bestanddelen die in de formule verwerkt zitten, die vooral een uitdrogende en irriterende werking hebben. 

Gebruik daarom het liefst middelen die ingrediënten bevatten die de steentjes verweken en de mond hydrateren. 

De meest gegeven tip (o.a. door huisartsen) is het gebruik van mondwater. Mondspoeling kán meehelpen om witte brokjes uit de keelamandelen los te weken. Toch zijn lang niet alle mondwaters effectief. De meeste gorgelmiddelen verergeren het probleem juist. 

Bestanddelen zoals alcohol en sodium lauryl sulfaat werken irriterend en vochtafdrijvend. Twee eigenschappen die een sterke aantrekkingskracht hebben op bacteriën. Selecteer het mondwater liever op bestanddelen als sodium chlorite (zuurstof), zinklactaat en aloë vera. 

Spoelmiddelen met deze ingrediënten (en zonder alcohol of SLS) zijn schaars. Daarnaast mag het spoelmiddel ook niet te zuur zijn. 

Men komt dan al gauw terecht bij de duurdere merken zoals OxyFresh en Oxyd8. Vooral Oxyd8 is één van de meest gekozen keelwaters in de strijd tegen tonsil stones.

 

 1. Voorkom uitdroging / droge mond 

Hoe droger je mond hoe groter de kans op stinkende tonsil stones. Drink daarom dagelijks voldoende water en zuig op antibacteriële Lozenges zoals de Dr. Katz Dry Mouth Lozenges of de pastilles van Xerostom, die hebben bewezen de bacterie te doden die een belangrijke rol spelen in de productie van tonsil stones. 

 

 1. Beperk het nuttigen van zuivel 

Eiwitten zijn niet alleen een heerlijke maaltijd voor de anaerobe bacterie. Een amandelsteentje heeft namelijk eiwit nodig om te kunnen verharden. Als er veel yoghurt langs de amandelen glijdt dan vergroot je dus de kans op witte stinkende brokjes in je amandelen. Spoel de keel na het eten van zuivel goed na met een mondwater zoals OxyFresh en Oxyd8.

 

HOE KAN IK AMANDELSTENEN PERMANENT BEHANDELEN?

Een permanente behandeling van tonsil stones is het ondergaan van een operatie (tonsillectomie).

Vanwege mogelijk vervelende bijwerkingen zien veel mensen hier erg tegen op.

Kno-artsen zien het hebben van amandelstenen niet direct als een ziekte. Vaak wordt de patiënt daarom naar huis gestuurd met het advies om veel aandacht te besteden aan een goede mondhygiëne.

Hoewel er nog weinig bekend is over de precieze functie van de amandelen wordt gezegd dat ze een belangrijke rol spelen binnen ons immuunsysteem. Ze zouden (met name in onze kinderjaren) virussen en bacteriën opvangen waardoor ziekteverwekkers minder snel ons lichaam binnendringen. 

Als we volwassen worden dan zijn de amandelen naar zeggen minder hard nodig. Ze krimpen met de jaren en veranderen van samenstelling. Onder andere zouden er meer kleinere crypten ontstaan waardoor de kans op stinksteentjes en infecties (ontstoken amandelen) groter wordt. Wanneer men vaak last heeft van geïrriteerde en pijnlijke amandelen kan een tonsillectomie overwogen worden. 

In veel gevallen is dit echter niet nodig wanneer er aandacht wordt besteed aan een goede mondhygiëne.

 

Tot slot: enkele feitjes over amandelstenen

 • Al rond het jaar 1800 wisten doktoren van het bestaan van amandelstenen. Er werd zelfs een heuze quillotine voor amandelen ontworpen. Zonder narcose werd een ijzeren lus om de amandel gelegd, vervolgens sneed een mesje ze eraf. Rond 1910 werd dit apparaat niet meer gebruikt, vanwege de hevige bloedingen. 
 • Artsen hebben tonsilstones ontdekt die variëren in gewicht tussen de 1 en 150 gram
 • Tonsilstones worden het vaakst gezien bij mensen tussen het 20e en 40e levensjaar. 
 • In 2007 ontdekten Franse onderzoekers bij 40 van de 515 personen die een CT-scan ondergingen, (bij toeval) gecalcificeerd materiaal in de tonsillen.
 • Ongeveer 10% van de totale wereldbevolking heeft met regelmaat last van tonsilstones. Bij 90% procent van de gedupeerden blijken amandelstenen en tongbacteriën de oorzaak van slechte adem (foetor of halitose). 
 • In India is in 2006 bij een patiënt een tonsil stone verwijderd die zo groot was geworden dat het doorslikken van voedsel onmogelijk werd.
 • In de meeste gevallen kunnen tonsilstones worden voorkomen met mondproducten op basis van active oxygen zoals OxyFresh en California Breath.

Lees ook deze artikelen over amandelstenen

Amandelstenen verwijderen binnen 1 minuut

Last van witte brokjes in de keel