Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose✓

Tandplak verwijderen? Beste 10 tips tegen tandplak!

tandplak verwijderenWat is tandplak?

Tandplak is een plakkerige samenstelling van dode en levende bacteriën, slijm en voedselresten dat zich vastklampt rondom je tanden en tussen het tandvlees. Er leven ongeveer 20 duizend verschillende bacteriën in je mond waarvan er zich zo’n 1000 bevinden in tandplak. Met name de anaerobe bacterie is erg schadelijk voor je mondgezondheid. Wanneer tandplak niet binnen 2 dagen wordt weggepoetst zal het gaan verharden tot tandsteen. Tandsteen trekt nog sneller bacteriën aan en kun je niet meer wegkrijgen met poetsen. In dit artikel omschrijven we de gevolgen van tandplak en het belang van voldoende speekseltoevoer.

 

Hoe ontstaat tandplak?

Tandplakvorming ontstaat met name in een droge mond. Bacteriën, voedselresten en mondafval vermengen zich en tezamen houden ze zich schuil rondom het parodontium. Tandplak verandert op den duur in tandsteen wanneer het verkalkt vanwege eiwitten in het speeksel. In speeksel zitten enzymen die het mineraliseren afremmen maar ook de ph waarde omhoog brengen waardoor het mineralisatieproces weer versnelt.

 

Waarom is speeksel zo belangrijk?

Speeksel schakelt bacteriën uit die binnendringen via de mond, alvorens ze via de bloedbaan het lichaam binnendringen. Speeksel helpt mee in het verteringsproces van voedsel Speeksel neutraliseert zuren en vermindert afbraak van tandglazuur door koolhydraten te vernietigen en zuuraanvallen af te wenden Speeksel houdt weefsels soepel en zorgt ervoor dat de mond wordt voorzien van zuurstof waarin anäerobe bacteriën niet kunnen leven. Dit is precies waarom het droge mond syndroom een groot aandeel heeft in de vorming van tandplak, slechte adem en tandsteen.

 

Tandsteen

Tandsteen is een ver gevorderd stadium van tandplak. Tandsteen is een gevolg van onvoldoende hygiene waardoor een langdurige hechting plaatsvindt van plaque tussen de tanden en onder de tandvleesranden. Tandsteen geeft de tand een ruw karakter waardoor de tand een ribbelige structuur krijgt. Bacteriën kunnen zich door tandsteen dus nog gemakkelijker vastklampen, met tandvleesproblemen tot gevolg.

 

Tandplak verwijderen

Het verwijderen van plak kun je zelf door te poetsen en te flossen. Tandsteen verwijderen vereist een andere aanpak. Tandsteen kun je alleen verwijderen met een speciaal consumentenhaakje (Tip Profi) of door een tandarts. Mensen die veel last hebben van tandsteen hebben meestal ook te maken met ontstoken tandvlees en gaatjes die beiden bijdragen aan een slechte adem.

 

Tips

Naast poetsen en flossen kun je ook Oxyd8 mondspoeling gebruiken in de strijd tegen tandplak. Dit spoelmiddel bevordert de speekselaanmaak, schakelt bacteriën uit en voorkomt verdere opbouw van plak. Tegelijkertijd creëert het een frisse adem. Producten als Profi, de Easy Reach flosspick, Stickdent tandenstokers, Orabrush en ragers van Dentek zijn één van de meest gewaardeerde en beste middelen tegen tandplak.

 

Tot slot

Tandplak bevindt zich vooral langs de tandvleesranden en tussen de achterste kiezen en bestaat voornamelijk uit anäerobe bacteriën en mondafval. De bacteriën gebruiken suikers en eiwitten om zich voort te planten en zuren af te scheiden die het glazuur aantasten. Daarom is het belangrijk om goed te poetsen en te flossen. Met een tandplakverklikker kun je zien waar je tijdens het poetsen aandacht aan moet besteden.