Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose✓

Witte Tong Aanslag | 5 Tips en Oorzaken (leestip)

5 Tips tegen witte tongaanslag

Last van een vies laagje aanslag op de tong? Een gele, witte en soms bruine coating op de tong is vaak onschuldig, maar wél een symptoom van stinkende adem en andere mondproblemen. Hoe geef je je tong haar gezonde look weer terug?

Wat is tongaanslag
Witte tongaanslag bestaat uit een combinatie van bacteriën, eiwitten, slijm en dode bloedcellen. Door de ribbelige structuur van de tong blijft deze aanslag al gauw ‘plakken’ op de tongrug.

Wat doet tongaanslag?
Bacteriën in de mond proberen het tongafval af te breken en dat is maar goed ook. Een nadeel is echter dat er tijdens dit afbraakproces stinkende gassen vrij komen die zorgen voor een slechte adem en een vieze smaak in de mond.

Wist je dat?
Bij 90% van alle mensen die last hebben van een stinkende adem, blijkt een vieze plaklaag op de tong, dé allergrootste boosdoener te zijn.

Andere gevolgen van een beslagen tong zijn

 • sneller tandbederf
 • tandvleesontstekingen en -bloedingen
 • verminderd smaakvermogen

Wat nu?
Voorkom een stinkende adem door de tong op de juiste manier te verzorgen. Een schone tong realiseren blijkt niet eenvoudig. Wat helpt en wat niet? Achterhaal eerst de oorzaak alvorens je start met de behandeling.

 

5 oorzaken van witte of gele tongaanslag + oplossingen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je last hebt van een explosieve bacteriegroei op de tong. Hieronder beschrijven we de belangrijkste oorzaken.

 

Oorzaak 1: Ruwe tong

Mensen met een ruwe tong hebben sneller last van tongbacteriën. Op een ribbelige tong kunnen bacteriën zich makkelijker hechten en een slechte adem creëeren. Ook blijven er snel kleine etensresten achter, die als brandstof dienen voor deze bacteriën.

 

Tip Met een goede tongschraper (en speciale gel) kan de aanslag tussen de weefsels worden weggepoetst. Het is belangrijk hiervoor een reiniger te gebruiken die óók het afval tussen de tongweefsels bereikt en zich niet alleen richt op de bovenste laag.

Orabrush en gel
OraBrush heeft zowel effectieve borstelhaartjes als een schraper ineen en is daarom met afstand een van de allerbeste tongpoetsers ter wereld. 

 

Geen tandenborstel
Gebruik liever niet de haartjes van een tandenborstel. Niet alleen zijn deze haartjes te hard, ook bedek je de borstel hierdoor met bacteriën die je bij een volgende poetsbeurt weer verspreidt over de tanden.

 

Speciale Tongdruppels
Als je je tong hebt schoongepoetst kun je de tong voorzien van speciale druppels van California Breath.

Hiermee creëer je een soort beschermlaagje over de tong zodat de bacteriën niet terug komen en je adem fris blijft.

Deze druppels bevorderen de smaak, vegen de aanslag weg en zetten stinkende adem om in een frisse adem.

 

Oorzaak 2: Droge mond

Als je last hebt van een slechte speekselproductie verhoogt dit de kans op tongaanslag en slechte adem. Speeksel houdt de mondholte schoon en voorkomt dat er teveel bacteriën aanwezig zijn op de tong. In een droge mond groeien bacteriën sneller, waardoor een witte of gele tongaanslag ontstaat.

 

Droge mond oorzaak
Een droge mond (met als gevolg een vieze tong) ontstaat voornamelijk door medicijngebruik, slapen met de mond open, alcoholgebruik, roken chemotherapie, sjögren of het gebruik van agressieve tandpasta’s en spoelmiddelen.

 

Tip: Gebruik speekselstimulerende middelen op basis van actief zuurstof om een droge mond en tongbeslag te voorkomen. Kies voor producten die niet alleen de mond bevochtigen, maar vooral de speekselklieren aansporen om flink speeksel te produceren. En juist die middelen zijn lastig te vinden. De Amerikaanse fabrikanten Oxyd8 en OxyFresh hebben wél een goede formule weten te ontwikkelen. 

 

Andere bewezen speekselstimulerende middelen tegen monddroogheid en tongbeslag zijn: RaspBerry Hydrating gel, Kaux Kauwgom en The Breath Company Chewing Gum. 

 

De meeste producten zijn te vinden op DrogeMondShop.

 

Wist je dat
Een mond zonder speeksel is vaak erg zuur. Hoe hoger de zuurgraad, des te beter tongbacteriën kunnen voortleven. Met PH gebufferde spoelingen op basis van active oxygen kan een hoge zuurgraad worden voorkomen en zal tongbeslag snel losweken en verdwijnen. Niet zomaar noemen we OxyFresh en Oxyd8 Dry Mouth meerdere keren in dit artikel. Deze middelen hebben zelfs een hogere ph waarde dan water.

 

Oorzaak 3: Neusslijm

De 3e oorzaak van een witte tong is de aanwezigheid van overmatig neusslijm als gevolg van een verkoudheid of allergie. Wanneer het speeksel wordt vermengd met slijm verliest het zijn kracht om de mond en tong goed schoon te houden. Het gevolg is een versnelde ontwikkeling van tongbeslag en stinkende adem.

 

Tip: Snuit regelmatig de neus zodat het slijm zich niet richting de tong verplaatst. Probeer allergische reacties zoveel mogelijk te beperken.

Daarnaast zijn er een speciale (medicijnvrije) neusdruppels (California Breath Nasal Sinus Drops) waarmee bacteriën kunnen worden ontmanteld alvorens ze neerstrijken op de tong en stinkende geuren creëren.

 

Oorzaak 4: Agressieve mondverzorgingsproducten

Je verwacht het niet maar de meeste doorsnee tandpasta’s en spoelmiddelen kunnen de reden zijn van de witte verkleuring van je tong.

Hoe zit dat precies? 
Tandpasta en mondspoeling met sodium lauryl sulfaat of alcohol verdrogen en irriteren de mond en tong. In werkelijkheid maakt het kleine wondjes in je slijmvliezen. Het gevolg is een explosieve groei van tongbacteriën.

Tip: Gebruik liever milde en speekselstimulerende producten zonder agressieve stoffen.

Goede producten bevatten zinklactaat, actief zuurstof, tea tree olie en foliumzuur.

OxyFresh en Oxyd8 producten zijn daarom erg gewild bij mensen die last hebben van aanslag op de tong.

 

Oorzaak 5: Ziekten

In een enkel geval kan een witte tong een signaal zijn van een infectie of een andere aandoening. Vaak zijn er dan meer symptomen waarneembaar zoals blaasjes of witte puntjes.

Voorbeelden van aandoeningen die de kunnen tong veranderen zijn leukoplakie, candida, schimmelinfectie, oral lichen planus, mond- of tongkanker en syfilis.

Bezoek een dokter:

 • Als je je zorgen maakt over je gezondheid
 • Wanneer je tong pijnlijk is of brandend en geïrriteerd aanvoelt
 • Bij pijnlijk tandvlees, wondjes of blaasjes aan de binnenkant van de wangen en gehemelte
 • Als witte aanslag gepaard gaat met algehele malaise, gewichtsverlies en koorts
 • Als de aanslag niet na enkele weken verdwijnt ondanks het gebruik van de juiste middelen.

In de meeste gevallen is een goede mondverzorging vaak voldoende om de tong haar roze kleur terug te geven en de mondholte haar natuurlijke balans te doen herstellen.

Lees hieronder het 10 stappen plan van een witte naar een roze en gezonde tong. 

 

10 stappen aanpak tegen witte aanslag op de tong

Met de volgende 10 stappen kun je al binnen enkele dagen het volgende resultaat bereiken 

 • een schone en roze tong
 • een kuszuivere ademgeur zowel uit de mond als neus
 • een niet-zure omgeving waarin bacteriën niet kunnen voortleven
 • een gehydrateerde mondholte
 • een prettige smaak
 • een zelfverzekerd gevoel

 

Hoe ga je te werk: 

 1. Snuit de neus en druppel in beide neusgaten enkele Nasal Sinus drops.
 2. Laat de druppels rustig via de holtes naar je keel en tong bewegen.
 3. Breng een beetje Oxyd8 tandgel (of de Orabrush Gel) aan op de achterkant van de tong.
 4. Borstel met de OraBrush voorzichtig heen en weer over de tong en veeg vervolgens het afval van achteren naar weg.
 5. Spoel vervolgens de mond na met Oxyd8 of OxyFresh mondwater. Steek tijdens het gorgelen de tong uit. Spuug het spoelmiddel uit en spoel niet na met water
 6. Druppel nu enkele Powerdrops op de achterkant van de tong en alle bacteriën zijn nu verdwenen.
 7. Voorkom een droge mond overdag met de Lozenges van Dr Katz. Je kunt deze pastilles ook op je tong leggen.
 8. Drink voldoende water en beperk roken en alcohol.
 9. Eet gevarieerd met voldoende fruit en groenten.
 10. Ga om de zes maanden naar de tandarts

 

De meeste van de genoemde producten in dit artikel zijn in Nederland online verkrijgbaar bij Frisseademshop.luondo.nl , Orabrush.nl en OxyFresh.nl