Slechte Adem? – Tips tegen slechte adem geur | Top10 Middelen!

Verhelpen slechte adem✓ Beste oplossingen en tips inzake halitose✓

Tong reinigen doe je zó – 10 Slimme Tips!

Tong reinigen tips : 10 stappen

Dit artikel legt uit hoe je het beste je tong kunt schoonpoetsen. Meestal is een vieze, witte, gele of bruine aanslag op de tong onschuldig. Toch is het een probleem dat niet onderschat moet worden. Tongaanslag is bij 90% van de mensen dé veroorzaker van slechte adem. Daarnaast oogt een vieze tong onhygiënisch en verstoort het de algehele mondgezondheid. Zorg daarom goed voor je tong. Tongaanslag is hardnekkig en krijg je niet zomaar weg. Wat helpt en wat niet?

 

Oorzaken witte of vieze tong

Er zijn verschillende veroorzakers van een stinkende aanslag op de tong. Hieronder beschrijven we de belangrijkste.

1: Ruwe tong
De achterkant van de tong bestaat bij de meeste mensen uit ruwe en ribbelige weefsels. Dit is een ideale broedplaats voor bacteriën. Vanuit deze weefsels worden afvalproducten door bacteriën afgebroken waarbij een intens stinkende geur vrijkomt. Poets daarom tongbacteriën weg met een échte tongreiniger. Kies voor een tongreiniger die zich niet alleen richt op de oppervlakte van de tong, maar vooral de bacteriën tussen de weefsels bereikt.

Tip: De OraBrush tongschraper en de bijgeleverde ontsmettende gel is één van de meest geliefde tools voor het realiseren van een schone tong. Het verschil met de doorsnee cleaners is dat OraBrush zich ook richt op de plekjes in het tongslijmvlies en niet alleen op de oppervlakte van de tong. De meeste bacteriën bevinden zich er immers tussen.

 

2: Droge mond
Een uitgedroogde mondholte gaat vaak samen met tongaanslag. In een droge mond kunnen bacteriën zich ongestoord verder ontwikkelen. Er is namelijk geen speeksel meer aanwezig dat de mond goed verzorgt en schoonhoudt. Een droge mond ontstaat door mondademhaling, medicijngebruik, roken, chemotherapie en door verzorgingsmiddelen met alcohol en sodium laurylsulfaat.

 

Tip: Probeer te voorkomen dat je met de mond open slaapt en gebruik eventueel speekselvervangers zoals de RaspBerry Hydrating Gel. Ook de Dry Mouth Kit van Oxyd8 is een populaire tool tegen monddroogheid en tongaanslag.

 

3: Zure mond
Hoe zuurder de omgeving in de mondholte, des te makkelijker bacteriën zich kunnen voortplanten. Gek genoeg zijn de meeste mondverzorgingsmiddelen veel te zuur en kunnen ze daarom bijdragen aan tongverkleuring. Spoel en poets daarom met middelen die een hoge PH waarde bevatten.

Tip: Oxyfresh en Oxyd8 hebben zelfs een hogere PH waarde dan water en creëren daarmee een goede balans in de mondholte.

 

4: Neusslijm / allergie
Een verkoudheid of allergie gaat vaak samen met een grote hoeveelheid bacteriën op de tong (en slechte adem). Doordat speeksel wordt verdikt met slijm verliest het speeksel zijn reinigende kracht. Bacteriën kunnen zich nu eenvoudiger nestelen op de tong en vermenigvuldigen. Er zijn speciale neusdruppels verkrijgbaar die dit slijmproces afremmen en de stinkende geur omzetten in een neutrale geur.

Tip: California Breath Nasal Sinus Drops.

 

5: Ziekten
Ondanks dat je je flink zorgen kunt maken om de verkleuring van je tong, is het vaak onschuldig. Met de juiste behandeling is het probleem meestal binnen een week weg. In sommige gevallen kan een witte tong een symptoom zijn van een serieuzere aandoening. Voorbeelden hiervan zijn schimmelinfecties en tongziekten, maar ook problemen met de weerstand zoals griep of HIV. Bezoek een dokter wanneer je twijfelt aan je gezondheid.

 

Hoe kun je je tong het beste reinigen? 10 tips

Als je te maken hebt met een vieze tong, dan zijn er verschillende oplossingen te hanteren die ervoor zorgen dat je tong weer mooi roze wordt.

Een vieze tong is een duidelijk signaal dat het zich begeeft in een gestresste mondholte. Het kan erg frustrerend zijn de oplossing hiertegen niet te kunnen vinden. Hieronder vind je een bewezen tien-stappen plan dat meehelpt in het realiseren van een schone, gezonde en frisse tong.

 • Breng een beetje OraBrush Gel aan op de achterkant van de tong. Laat het een minuut lang goed tussen de tongweefsels intrekken.
 • Pak nu de OraBrush tonguecleaner en borstel voorzichtig heen weer.
  schraap vervolgens het residu van achteren naar voren weg.
 • Poets en spoel de mondholte na met actief zuurstof zoals OxyFresh en Oxyd8 en niet met water!
 • Snuit de neus. Druppel daarna enkele Nasal sinus drops in beide neusgaten en laat de vloeistof rustig neerdalen richting de holtes, amandelen en tong.
 • Breng vervolgens enkele Powerdrops Tongue aan op de tong. Hiermee creëer je een beschermlaagje tegen nieuwe bacteriële aanvallen.
 • Voorkom een droge mond door mondademhaling af te leren en producten te vermijden die monddroogheid veroorzaken. Voordat je gaat slapen kun je ervoor kiezen de weefsels te bevochtigen met RaspBerry Hydrating Gel. Overdag hebben veel mensen baat bij de Dry Mouth Kit van Oxyd8. Drink voldoende water.
 • Laat geen eiwitten achter in de mond nadat je hebt gegeten. Spoel calcium zo snel mogelijk weg. Eiwitten zijn een heerlijke maaltijd voor bacteriën.
 • Eet gezond. Fruit en groenten bevatten enzymen die het lichaam meehelpen om de stinkende bacterie te verslaan.
 • Een andere manier om de tong schoon te maken is het aanbrengen van keukenzout op de tong. Dit is niet de meest comfortabele oplossing en helpt ook lang niet altijd bij iedereen.

 

Een aantal producten zijn te bekijken op Frisseademshop.nl en Oxyfresh.nl. Sommige middelen zijn ook in een pakketdeal te verkrijgen.

 

Lees ook

Het probleem van witte aanslag op de tong
Beste 10 middelen tegen slechte adem
Alle oorzaken van stinkende ademgeur